AcasăȘTIRI EXTERNEPentagonul recrutează foști piloți afgani pentru a „astupa găurile” forțelor Ucrainei

Pentagonul recrutează foști piloți afgani pentru a „astupa găurile” forțelor Ucrainei

Pentagonul recrutează foști piloți afgani pentru a „astupa găurile” forțelor Ucrainei / Foto: printscreen

Pentagonul recrutează și formează foști piloți afgani care au fugit pe fondul retragerii trupelor americane din Afganistan, pentru a urma cursuri de pregătire pentru Forțele Aeriene ucrainene, a declarat pentru Sputnik o sursă militar-diplomatică.

„După cum știm, Pentagonul a început acum un an să recruteze foști piloți afgani care au fugit în SUA împreună cu americanii. Antrenamentul lor începe acum în California, cu planuri de a-i trimite ulterior în Ucraina prin Polonia”, a declarat sursa.

„Încercări isterice de a astupa găurile”

La instruire vor participa nu numai foști piloți, ci și afgani care au servit în unități ale forțelor speciale. Tuturor acestora li se propune să urmeze o pregătire și să semneze un contract „care presupune desfășurarea lor ulterioară în zona de luptă din Ucraina”, a adăugat sursa, potrivit InfoWars.

Cu toate acestea, sursa militar-diplomatică a subliniat că aceste măsuri nu vor reuși să afecteze rezultatul general al „operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina, lansată la 24 februarie.

„Toate aceste încercări isterice de a astupa găurile nu vor face decât să amâne catastrofa militară a regimului de la Kiev și pe cea politică a sponsorilor săi de la Washington. Ele nu vor avea niciun impact asupra rezultatului final”, a subliniat sursa.

„Pierderi catastrofale”

Anterior, mass-media rusești au citat o sursă militar-diplomatică care a declarat că întregul personal operativ calificat al fostei forțe aeriene ucrainene a fost „demolat” de acțiunile eficiente ale Forțelor Aerospațiale și ale sistemelor de apărare aeriană ale Rusiei.

Ucraina a fost forțată să implice cadeți de aviație slab pregătiți pentru ieșiri de luptă, ceea ce a dus la „pierderi catastrofale” în rândul resturilor aviației ucrainene, inclusiv a avioanelor Mig-29, Su-27 și Su-25, a adăugat sursa. În plus, eforturile de a recruta, se pare, mai mulți piloți în Polonia și în alte țări din Europa de Est nu au avut succes, a adăugat aceasta.

În aprilie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că antrenarea forțelor ucrainene are loc în mai multe locații din Europa. Kirby a precizat în că SUA au început antrenamentele cu forțele armate ucrainene pe sisteme cheie la instalațiile militare americane din Germania, ajutându-le să învețe sisteme de arme avansate, cum ar fi obuziere, sisteme radar și vehicule blindate.

La momentul respectiv, Kirby a precizat că Garda Națională din Florida a fost însărcinată cu „cea mai mare parte”” a instruirii. Marea Britanie, care rămâne al doilea furnizor de armament al regimului de la Kiev după SUA, a jucat un rol foarte activ în instruirea forțelor ucrainene.

În plus, Canada și Suedia și-au trimis grupurile de instructori militari, în conformitate cu un program prezentat de premierul britanic Boris Johnson în iunie, cu potențialul de a antrena până la 10.000 de soldați la fiecare 120 de zile.

Acestea vin în contextul în care miniștrii Apărării și afacerilor externe din UE, reuniți la Praga în această săptămână, vor discuta despre opțiunile pentru înființarea unei misiuni de pregătire militară a UE pentru forțele ucrainene, permițându-le în principal să opereze armele pe care națiunile occidentale le canalizează în Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea