AcasăȘTIRI EXTERNEPentagonul își modernizează intranetul ultrasecret. „Ne uităm acum în întreaga lume”

Pentagonul își modernizează intranetul ultrasecret. „Ne uităm acum în întreaga lume”

Pentagonul își modernizează intranetul ultrasecret. „Ne uităm acum în întreaga lume” / Foto: printscreen

Defense Intelligence Agency, structura de sprijin a Pentagonului, specializată în informații militare și apărare, a declarat că a atribuit un contract „semnificativ” pentru modernizarea intranetului său ultrasecret, Joint Worldwide Intelligence Collection System, sau JWICS.

 

Oficiali ai agenției au declarat marți că un contract pe opt ani a fost emis la 17 noiembrie. Aceștia nu au dezvăluit compania câștigătoare, subcontractanții acesteia sau valoarea contractului.

Rețea ultrasecretă pentru comunicații sensibile

„Costul total al contractului este de fapt clasificat, dar este, voi spune doar, o investiție semnificativă din perspectiva programului”, a declarat managerul de program Katie Lipps, în timpul unei mese rotunde cu presa la conferința mondială privind sistemele de informații ale Departamentului Apărării (DoD) din San Antonio, Texas, SUA.

Contractorul ales va oferi sprijin operațional zilnic pentru sistem, precum și actualizări ale capacităților, a spus ea.

JWICS este o rețea IT ultrasecretă folosită de comunitatea serviciilor de informații pentru a transmite informații sensibile. Aceasta este gestionată de DIA, care furnizează Departamentului Apărării informații despre capacitățile militare ale țărilor străine, informează Defense News.

Sistemul a fost conceput în anii 1990 pentru a oferi teleconferințe video securizate între sediile centrale ale DoD și DIA, dar domeniul de aplicare și baza de utilizatori au crescut semnificativ de atunci.

JWICS include acum servicii de date și mesagerie și are peste 200.000 de utilizatori, potrivit lui Doug Cossa, directorul de informații al DIA.

Această cerere crescută, nevoia de o mai mare securitate și dorința de a încorpora noi tehnologii sunt factorii care au stat la baza inițiativei de modernizare a JWICS, a spus acesta.

„A devenit țesutul conjunctiv care aduce totul laolaltă – fie că este vorba de colectare sau de analiză care sprijină competiția strategică”, a declarat Cossa în timpul briefingului.

Trei direcții ale modernizării

Programul de modernizare se va concentra pe trei linii axe: înlocuirea infrastructurii învechite, îmbunătățirea securității cibernetice și asigurarea faptului că sistemul poate satisface cerințele pe termen lung ale utilizatorilor militari și ale comunității de informații.

Aceste cerințe viitoare sunt încă în curs de definire, dar un domeniu de interes pentru agenție este acela de a face JWICS mai mobil, astfel încât să poată funcționa în zone greu accesibile, folosind rețele de comunicații prin satelit securizate.

„Ne uităm acum în întreaga lume la unele dintre cele mai dificile locuri în care este posibil să oferim conectivitate”, a spus Cossa. „În mod tradițional, rețelele noastre au fost terestre, așa că ne uităm la liniile fizice de fibră optică, la cablurile submarine care ne conectează cu restul site-urilor noastre din întreaga lume. Ce se întâmplă dacă acestea nu vor exista în viitor, în special în acele zone greu de navigabile?”.

author avatar
Tudor Borcea