AcasăȘTIRI EXTERNEPentagonul îşi încordează muşchii: exercițiu naval în Mediterană. Pericol: Rusia contraatacă!

Pentagonul îşi încordează muşchii: exercițiu naval în Mediterană. Pericol: Rusia contraatacă!

sua-rusia_natoPentagonul îşi încordează muşchii: exercițiu naval în Mediterană. Pericol: Rusia contraatacă!

Pentagonul se pregăteşte de ce este mai rău, în contextul tensiunilor cu Rusia. Lansează, luni, un exerciţiu naval pe scară mare al NATO în Marea Mediterană, cu participarea portavionului american USS Harry Truman.

Neptune Strike 22 va dura până la 4 februarie şi are scopul de a demonstra capacitatea NATO de a integra forţa de lovitură maritimă sofisticată a unui grup aeropurtat în sprijinul eforturilor de descurajare şi apărare ale Alianţei”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Exerciţiul ar fi fost programat din 2020

Oficialul american a adăugat că acest exerciţiu este în pregătire din 2020 şi că nu are nimic de-a face cu tensiunile actuale din jurul Ucrainei, deşi Neptune Strike 2022 nu figura pe lista exerciţiilor prevăzute în 2022 publicată la 14 decembrie de NATO pe site-ul său.

Exerciţiul în sine nu este conceput pentru a contracara genul de scenarii care ar putea apărea în jurul Ucrainei”, a afirmat el. „Este într-adevăr un exerciţiu naval al NATO destinat să testeze o gamă largă de capacităţi navale pe care dorim să ne asigurăm că le vom consolida în continuare”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Rusia anunță și ea exerciții de amploare

Rusia a anunțat şi ea exerciții navale complete. Peste 140 de nave de război și aproximativ 10.000 de soldați vor lua parte în lunile ianuarie și februarie la aceste exerciții desfășurate în Atlantic, Arctica, Pacific sau Mediterana.

Fără a menţiona tensiunile din jurul Ucrainei, unde Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că a desfăşurat 100.000 de soldaţi la frontierele ţării în aşteptarea unei posibile invazii, Pentagonul a subliniat că această schimbare de itinerariu „reflectă necesitatea unei prezenţe continue în Europa”.

author avatar
Andrei Ștefan