AcasăȘTIRI EXTERNEPentagonul anulează un mega-contract atribuit Microsoft în defavoarea Amazon

Pentagonul anulează un mega-contract atribuit Microsoft în defavoarea Amazon

Pentagonul anulează un mega-contract atribuit Microsoft în defavoarea Amazon

Departamentul Apărării al SUA a anulat marți, 6 iulie, mega-contractul de 10 miliarde de dolari pentru servicii „cloud” acordat în 2019 companiei Microsoft în detrimentul Amazon, punând astfel capăt unei bătălii judiciare care evoca presupusa influență a lui Donald Trump.

Acest contract, numit JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), nu mai îndeplinește nevoile Pentagonului datorită în special „schimbării cerințelor” și „progreselor din acest sector”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Servicii cloud pentru toate nivelurile de clasificare

Contractul a fost întârziat mai ales după o plângere depusă de Amazon, la scurt timp după ce a fost atribuit Microsoft. Armata are nevoie „de urgență” de servicii cloud oferite de companii autorizate să lucreze pentru toate nivelurile de clasificare „secret defense”, a subliniat John Sherman, responsabil cu sistemele de informații din minister, la o conferință de presă.

De asemenea, Pentagonul va începe o nouă procedură de recrutare a mai multor companii specializate și nu doar a uneia.

Securitatea Statelor Unite

Contractul JEDI, cu o durată de zece ani, a avut ca scop modernizarea tuturor sistemelor informatice ale forțelor armate americane, integrand inclusiv mai multă inteligență artificială. De îndată ce cererea de oferte a fost încheiată în toamna anului 2019 pentru acest contract, Amazon, considerat inițial drept favorit, a pus sub semnul întrebării alegerea Pentagonului. În aprilie, un judecător a refuzat din nou să respingă plângerea Amazon, așa cum a solicitat Pentagonul.

Răzbunarea lui Trump pe Jeff Bezos

Gigantul comerțului online, devenit expert în servicii de cloud computing, l-a acuzat în special pe fostul președinte american Donald Trump că a manevrat alegerea Pentagonului din cauza animozității sale față de Jeff Bezos, fondatorul Amazon.

Bezos este, de asemenea, proprietarul Washington Post, un cotidian care a publicat numeroase investigații asupra fostului chiriaș de la Casa Albă.

„Înțelegem motivele Ministerului Apărării”, a reacționat Microsoft pe site-ul său. Ministerul a fost „confruntat cu o alegere dificilă: să continue ceea ce ar fi putut deveni o bătălie legală de câțiva ani sau să găsească o altă cale de urmat (…). Securitatea SUA este mai importantă decât orice contract ”, a comentat grupul.

La rândul său, Amazon a salutat decizia. Atribuirea contractului către Microsoft „nu s-a bazat pe meritul propunerilor, ci mai degrabă pe rezultatul influenței externe care nu-și avea locul în procesul de achiziții publice”, a spus grupul într-un mesaj transmis către AFP.

„Așteptăm cu nerăbdare să sprijinim în continuare eforturile de modernizare ale Ministerului Apărării”, a adăugat Amazon.

„Nu am făcut o greșeală”

Ministerul intenționează acum să apeleze la mai multe companii pentru un nou contract numit Joint Warfighter Cloud Capability (JWCC), care va înlocui JEDI.

John Sherman a refuzat să dea o sumă precisă, indicând doar faptul că aceasta se va ridica probabil la „câteva miliarde de dolari”. Ministerul va începe prin a solicita propuneri de la Microsoft și Amazon, singurele două grupuri „capabile să răspundă în prezent la cerințele sale”.

Apoi va continua „cercetarea sa de piață pentru a determina dacă alți furnizori cu sediul în Statele Unite” ar putea îndeplini cerințele sale, în special Google, Oracle sau IBM. Anularea contractului JEDI nu înseamnă că ministerul a făcut o „greșeală”, a asigurat  Sherman.

author avatar
Tudor Borcea