AcasăȘTIRI EXTERNEPentagon: Forțele Rusiei cresc la frontiera cu Ucraina. Sunt peste 100.000 de...

Pentagon: Forțele Rusiei cresc la frontiera cu Ucraina. Sunt peste 100.000 de oameni

Pentagon: Forțele Rusiei cresc la frontiera cu Ucraina. Sunt peste 100.000 de oameni

Statele Unite au declarat miercuri, 9 februarie, că Rusia continuă să-și consolideze prezența militară la granițele Ucrainei, într-un moment în care Franța, după întâlnirea Putin-Macron, pretinde că are angajamente de la Kremlin, astfel încât să nu existe o „escaladare” suplimentară.

„Am continuat să observăm, inclusiv în ultimele 24 de ore, capacități suplimentare care vin din alte părți ale Rusiei către granița cu Ucraina și Belarus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în timpul unei conferințe de presă.

„Nu vom da cifre precise, dar acestea continuă să crească”, a adăugat el, raportând un total de „peste 100.000” de oameni acum prezenți. „De asemenea, vedem semne că alte grupuri tactice sunt pe drum”, a continuat el.

„În fiecare zi, Putin destabilizează”

Președintele Vladimir Putin „continuă să-și consolideze capacitățile militare”, a subliniat Kirby. „ În fiecare zi își oferă mai multe opțiuni, în fiecare zi își întărește capacitățile, în fiecare zi continuă să destabilizeze ceea ce este deja o situație foarte tensionată”.

Purtătorul de cuvânt a amintit că Statele Unite nu au intenția de a desfășura nicio operațiune în Ucraina, în timp ce primii dintre cei 3.000 de soldați americani trimiși pentru a-i „liniști” pe aliații de pe flancul estic al NATO au început să vină în Polonia si în Romania, scrie Le Figaro.

Acești militari ar putea eventual participa la operațiuni de asistență dacă cetățenii americani care locuiesc în Ucraina ar veni în aceste țări în cazul unei invazii rusești, dar acest lucru nu ar trebui să fie necesar, a menționat John Kirby.

SUA avertizează de câteva săptămâni că nu intenționează să evacueze militar americanii din Ucraina, așa cum a făcut la Kabul, în Afganistan, vara trecută.

Washingtonul acuză Moscova că pregătește o potențială invazie pe scară largă a Ucrainei pe termen foarte scurt, chiar dacă oficialii americani cred că Vladimir Putin nu a luat încă o decizie dacă va trece sau nu la ofensivă.

Președintele Franței s-a întâlnit, luni, la Moscova cu Putin, apoi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, marți, la Kiev. Macron a asigurat că a primit angajamente de la președintele rus, astfel încât să nu existe o „escaladare” suplimentară, iar Parisul afirmă că această vizită a făcut posibilă „avansul” pentru detensionarea situației.

author avatar
Tudor Borcea
246 afisari

3 COMENTARII

  1. si? fiecare sef de stat are voie sa isi aseze armata ori unde pe teritoriul national. Clar?

  2. Baai pentagon, au scazut! Acum ceva timp tot de pe la voi din sua spuneau ca sunt 150000

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger