AcasăȘTIRI EXTERNEPedeapsa cu moartea. Care este cocktailul letal autorizat de Curtea Supremă a...

Pedeapsa cu moartea. Care este cocktailul letal autorizat de Curtea Supremă a SUA

Pedeapsa cu moartea. Care este cocktailul letal autorizat de Curtea Supremă a SUA

În Oklahoma, execuția unui deținut condamnat la moarte cu un cocktail letal contestat s-a transformat într-un calvar.

După o pauză de șase ani, statul Oklahoma (SUA) a reluat execuțiile, joi. John Grant, un afro-american în vârstă de 60 de ani, condamnat pentru crimă, a fost ucis cu un cocktail letal acuzat că provoacă dureri îngrozitoare. Agonia lui a durat 43 de minute.

Convulsii și vomă

Au trecut șase ani de când acest stat rural și conservator din sud a injectat un cocktail letal, suspectat că ar provoca suferințe chinuitoare condamnaților. Însă Curtea Supremă a Statelor Unite a dat undă verde reluării aplicării pedepsei cu moartea.

John Grant, un afro-american în vârstă de 60 de ani, a fost condamnat la moarte pentru uciderea unui angajat al închisorii în care era încarcerat. Moartea lui a fost pronunțată la ora 16:21 după ce i s-a administrat un cocktail letal care l-a făcut să se zbată în convulsii și să vomite înainte de a muri.

John Grant „a început să aibă convulsii la scurt timp după ce i s-a injectat primul produs”, a declarat reporterul agenției americane AP Sean Murphy, care a asistat la scenă. Potrivit acestuia, Grant a avut convulsii de aproximativ 20 de ori și a vărsat de mai multe ori înainte de a muri. „Am asistat la 14 execuții, nu am mai văzut niciodată așa ceva”, a adăugat jurnalistul.

„Un protocol uman și eficient”

John Grant a primit o combinație de trei substanțe care, după mai multe execuții eșuate în 2014 și 2015, au determinat statul să declare un moratoriu asupra aplicării pedepsei cu moartea. „S-a dovedit că acest protocol este uman și eficient” , au declarat serviciile închisorii din Oklahoma într-un comunicat.

Pentru avocatul lui Grant, Dale Baich, rămân însă „întrebări serioase” cu privire la durerea provocată de acest cocktail letal și conformitatea sa cu Constituția SUA care interzice „pedepsele crude și neobișnuite”, scrie Ouest-France. „Un proces pe acest punct specific ar trebui să înceapă în februarie și execuțiile nu ar trebui să se reia înainte”, a spus el într-un comunicat.

Miercuri, o instanță de apel i-a dat dreptate și a suspendat execuția lui Grant. Dar autoritățile din Oklahoma au sesizat imediat Curtea Supremă a Statelor Unite, cerând acesteia să anuleze decizia. Fara a-și explica motivele, înalta instanță a dat in extremis undă verde execuției. Cei trei judecători progresişti ai săi, însă, au arătat clar că nu sunt de acord cu majoritatea conservatoare.

Protocolul contestat combină un sedativ, midazolam și un anestezic, despre care se crede că previne durerea înainte de injectarea cu doză letală de clorură de potasiu.

O altă execuție, programată luna viitoare

În 1998, John Grant a ucis cu o șurubelniță o femeie care lucra la cantina închisorii unde ispășea o pedeapsă pentru un jaf armat. Oklahoma plănuiește să-l execute pe 18 noiembrie și pe Julius Jones, un afro-american de 41 de ani, condamnat în 2002 la moarte pentru uciderea unui om de afaceri alb, ceea ce el a negat întotdeauna.

Cazul său a făcut obiectul unui serial documentar, al unui podcast și este susținut de multe asociații și personalități precum Kim Kardashian, convinsă de nevinovăția sa. El a pierdut toate căile de atac, dar Biroul de grațiere din Oklahoma a recomandat ca sentința sa să fie comutată în închisoare pe viață. Guvernatorul statului nu a decis încă.

 

author avatar
Tudor Borcea
339 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger