AcasăȘTIRI EXTERNEPe un scaun nu încap doi. Cine devine vioara a doua la...

Pe un scaun nu încap doi. Cine devine vioara a doua la alegerile din Italia

Mult timp purtător de stindard al naționalismului italian, Matteo Salvini a fost depășit pe dreapta de Giorgia Meloni și ar putea deveni “mâna moartă” a coaliției lor la finalul alegerilor legislative din 25 septembrie.

Ultimele sondaje publicate săptămâna trecută plasează formațiunea lui Meloni, Fratelli d’Italia (FdI), la peste 24%, aproape dublu față de Liga lui Salvini.

Un astfel de rezultat i-ar permite Giorgiei Meloni să revendice postul de prim-ministru și să stabilească cursul coaliției lor, din care face parte și Forza Italia (FI, dreapta liberală) a fostului șef de guvern Silvio Berlusconi.

Pentru Salvini, propulsat la putere după ce a obținut 17% din voturi la alegerile legislative din 2018 și apoi 34% la alegerile europene din anul următor, va însemna o pilulă amară.O întrebare cheie va fi dacă liderul Ligii poate accepta să fie vioara a doua.

Salvini și-a cultivat cu atenție imaginea de „politician din popor” și a reușit să transforme partidul său cândva secesionist – cunoscut anterior sub numele de Liga Nordului – într-o forță națională, alimentată de furia față de Bruxelles și de zecile de mii de migranți care debarcă pe coastele Italiei în fiecare an.

Cu toate acestea, în ultimii ani, el a fost eclipsat de Meloni, care îi împărtășește euroscepticismul și crezul său „mai întâi italienii”, dar, în ciuda rădăcinilor neofasciste ale partidului său, vrea să prezinte partenerilor europeni ai Italiei un chip de „mamă creștină”.

„Salvini a făcut greșeli grave, care i-au pătat imaginea”, a declarat pentru AFP Lorenzo De Sio, profesor de științe politice la Universitatea Luiss din Roma.

Un factor cheie în ascensiunea lui Meloni a fost și decizia sa de a nu face parte din marea coaliție a premierului Mario Draghi, formată în februarie 2021. Fratelli d’Italia a fost singurul partid care nu a aderat,  ceea ce i-a conferit un statut de outsider, atrăgând mulți alegători nemulțumiți.

Eurosceptic, FdI nu mai cere ieșirea din moneda unică, iar Giorgia Meloni a susținut cu tărie sancțiunile impuse de blocul european împotriva Rusiei după invazia din Ucraina.

În schimb, Salvini – un susținător de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin – a criticat sancțiunile, considerând că acestea afectează mai mult Europa decât Rusia.

Liderul Ligii a cerut mai multe ajutoare pentru gospodării și întreprinderi pentru a atenua impactul creșterii facturilor la electricitate și gaz, chiar dacă acest lucru înseamnă creșterea datoriei deja uriașe a Italiei.

Meloni, mai precaută, a dat asigurări că va urma o politică fiscală “responsabilă”.

Modul în care vor gestiona aceste diferențe – împreună cu cele cu Berlusconi și cu partidul său  mai pro-european, centrist și de dreapta, care se află la aproximativ 8% în sondaje – va depinde probabil de raportul de forțe după alegeri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
407 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger