AcasăȘTIRI EXTERNEPe teren neutru: Geneva, întâlnire secretă între ruși și americani

Pe teren neutru: Geneva, întâlnire secretă între ruși și americani

Delegațiile celor două țări au discutat joi pentru a continua procesul început de summit-ul Biden-Putin din iunie. Un dialog strategic pe subiectele dezarmare, noi tehnologii, spațiu și inteligență artificială, în încercarea de a netezi numeroasele diferențe care subminează relațiile dintre Moscova și Washington.

La noua întâlnire, care a avut  loc cu ușile închise și în absența presei, potrivit unui membru al Reprezentanței Permanente a Rusiei la Geneva, au luat parte delegațiile conduse de numărul 2 al Departamentului de Stat, Wendy Sherman, din partea americană și de ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, din partea rusă.

Delegația americană așteapta cu nerăbdare să aibă “discuții productive”, a postat pe Twitter Reprezentanța Permanentă a Statelor Unite la Geneva.

Miercuri, Bonnie Jenkins, subsecretar de stat american pentru dezarmare, a subliniat în timpul unei conferințe că SUA doresc ca reuniunea de joi să ducă la „pași esențiali”, relatează Le Matin.

Pe lângă dezarmare, discuțiile ar trebui să se concentreze pe noile tehnologii, spațiu și inteligență artificială (AI), a spus ea.

Rusia este cea care primește de data aceasta. Întâlnirea anterioară de la sfârșitul lunii iulie a avut loc la Reprezentanța Permanentă a Statelor Unite, situată pe un deal din Geneva, la doar câteva sute de metri de Reprezentanța Rusiei. Cele două părți au discutat atunci în principal despre controlul armelor.

În timpul summitului lor istoric din 16 iunie, Joe Biden și Vladimir Putin – care sunt în fruntea celor mai mari două arsenale nucleare din lume – au insistat asupra necesității de a vorbi între ei, în ciuda numeroaselor surse de dispută.

Chiar și la apogeul Răboiului Rece, Moscova și Washington au dialogat “pentru a evita ceea ce este mai rău”, au subliniat cei doi lideri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor