AcasăȘTIRI EXTERNEPe ce poate conta militar Ucraina în fața Rusiei

Pe ce poate conta militar Ucraina în fața Rusiei

Pe ce poate conta militar Ucraina în fața Rusiei

Forțele armate ale Ucrainei sunt mult depășite numeric și din punct de vedere al armamentului de cele ale Rusiei, dar pe măsură ce Moscova începe ceea ce ar putea fi o invazie la scară largă, experții militari spun că ar fi capabile să arate rezistență semnificativă și să provoace pierderi grele.

Armata Ucrainei este, de asemenea, mai bine antrenată și echipată decât în ​​2014, când Rusia a capturat peninsula Crimeea fără luptă și este considerată pe scară largă ca fiind foarte motivată să apere inima țării.

Cifrele arată inferioritate pentru Kiev

În ceea ce privesc efectivele și armamentul, aritmetica arată sumbru pentru Ucraina.

Majoritatea experților militari estimează că numărul trupelor ruse aflate în apropierea graniței cu Ucraina este de peste 100.000. Rusia a mutat, de asemenea, unele trupe în Belarus, la nord de Ucraina, pentru exerciții militare.

Armata Rusiei are aproximativ 280.000 de oameni, iar forțele sale armate combinate însumează aproximativ 900.000, în timp ce cele 2.840 de tancuri le depășesc numeric pe cele ale Ucrainei cu mai mult de trei la unu, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) din Londra, scrie Reuters.

Deși Ucraina și-a triplat bugetul de apărare în termeni reali din 2010 până în 2020, cheltuielile sale totale pentru apărare în 2020 s-au ridicat la doar 4,3 miliarde de dolari, adică o zecime din cele ale Rusiei.

Analiștii militari spun că apărarea antiaeriană și antirachetă a Ucrainei este slabă, lăsând-o foarte vulnerabilă la atacurile rusești asupra infrastructurii sale critice.

Ei spun că Rusia ar încerca, de asemenea, să-și folosească superioritatea în războiul electronic pentru a paraliza comanda și controlul adversarului și pentru a întrerupe comunicațiile cu unitățile de pe teren.

Care este experiența militarilor ucraineni

Forțele ucrainene au câștigat experiență de luptă în regiunea Donbas din estul țării, unde se luptă cu separatiștii susținuți de Rusia din 2014 și sunt foarte motivate.

De asemenea, au apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune și armament antitanc, inclusiv rachete Javelin furnizate de SUA, care ar ajuta la încetinirea Rusiei.

Dincolo de armata regulată, Ucraina are unități de apărare teritorială voluntari și aproximativ 900.000 de rezerviști. Majoritatea bărbaților adulți au cel puțin o pregătire militară de bază, așa că Rusia s-ar putea confrunta cu o rezistență încăpățânată și prelungită dacă ar încerca să captureze și să păstreze teritoriul.

Provocarea militară ar fi incomparabil mai mare decât în ​​războaiele anterioare pe care le-a luptat Rusia de la prăbușirea Uniunii Sovietice, inclusiv în Cecenia separatistă în anii 1990 și împotriva Georgiei în 2008.

Cu ce a ajutat Occidentul

Țările occidentale au intensificat livrările de arme către Ucraina, dar Kievul spune că are nevoie de mai multe. SUA au exclus trimiterea de trupe americane în Ucraina pentru a lupta.

Statele Unite au oferit ajutor militar de peste 2,5 miliarde de dolari din 2014, inclusiv rachete antitanc Javelin, bărci de patrulare de coastă, Humvee, puști cu lunetă, drone de recunoaștere, sisteme radar, viziune nocturnă și echipamente radio. Alte provizii ar putea include rachete antiaeriene Stinger, arme de calibru mic și bărci.

Turcia a vândut Kievului mai multe loturi de drone Bayraktar TB2, pe care le-a desfășurat împotriva separatiștilor susținuți de ruși din estul Ucrainei.

Marea Britanie a furnizat Ucrainei 2.000 de rachete antitanc cu rază scurtă de acțiune în ianuarie și a trimis specialiști britanici să ofere instruire. De asemenea, a furnizat vehicule blindate.

Estonia a declarat că trimite rachete Javelin, iar Letonia și Lituania rachete Stinger. Republica Cehă a declarat că intenționează să doneze muniție de artilerie de calibrul 152 mm.

Germania a exclus să trimită arme în Ucraina, dar cofinanţează cu 6 milioane de dolari un spital de campanie şi furnizează instruire.

O invazie la scară completă?

Mulți analiști militari spun că acest lucru ar fi puțin probabil, deoarece ar implica un război lung și dezordonat, cu pierderi inevitabil de mari. Ei se așteaptă ca Rusia să opteze pentru lovituri aeriene zdrobitoare și/sau acapararea limitată a terenurilor, mai degrabă decât războiul total, inclusiv bătăliile pentru marile orașe.

O opțiune ar fi ca Rusia să preseze spre sud și vest din regiunea Donbas din estul Ucrainei, deja controlată de forțele pro-ruse, pentru a se conecta cu Crimeea anexată și Marea Neagră. Există, de asemenea, posibilitatea ca trupele din Belarus să treacă granița de nord a Ucrainei ca parte a unui atac.

Vladimir Putin s-ar putea confrunta cu nemulțumiri din partea propriei populații cu privire la războiul împotriva unei națiuni slave, precum și cu un sentiment anti-rus intens în Ucraina.

Rusia a fost deja sancționată pentru mutarea trupelor în regiuni controlate de separatiști din Ucraina și, cel mai probabil, se va confrunta cu sancțiuni mult mai dure pentru o invazie completă.

author avatar
Tudor Borcea
417 afisari
Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger