AcasăȘTIRI EXTERNEPe când o răscoală a oligarhilor împotriva lui Putin?

Pe când o răscoală a oligarhilor împotriva lui Putin?

Rusul de rând nu ia o copeică din bogățiile fabuloase strânse de oligarhi de pe urma companiilor energetice, în special. Dar acest cartel apropiat de Vladimir Putin și-a văzut averile scăzând cu 32 de miliarde de dolari în acest an, iar escaladarea conflictului din Ucraina ar urma să îi taie și mai mult din avuție.

Ghenadi Timcenko este în fruntea listei miliardarilor ruşi ale căror averi au scăzut, în condiţiile în care aproape o treime din averea sa a dispărut de la începutul lui 2022, potrivit Bloomberg Billionaires Index, o listă a celor mai bogaţi 500 de oameni de pe planetă.

Timcenko(69 de ani), fiul unui ofiţer sovietic care a devenit prieten cu Vladimir Putin în anii 1990, are acum o avere de aproximativ 16 miliarde de dolari, iar o mare parte din bani provin de pe urma unei participaţii la producătorul rus de gaze naturale Novatek.

Leonid Mikhelson, un alt acționar important la Novatek, a suferit şi el o diminuare a averii cu 6,2 miliarde de dolari.

De asemenea, averea preşedintelui grupului petrolier Lukoil, Vagit Alekperov, a scăzut cu aproximativ 3,5 miliarde de dolari. Acțiunile Lukoil au înregistrat un minus 17%.

În prezent, cei 23 de miliardari ruşi au o avere combinată de 343 miliarde de dolari, în scădere faţă de 375 miliarde la finele anului trecut.

Pieţele financiare au înregistrat noi scăderi în ultimele zile după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independenţa.

Într-o reacție rapidă, Germania a suspendat procesul de autorizare a gazoductului Nord Stream 2 iar Marea Britanie a impus sancţiuni asupra a cinci din băncile ruseşti şi trei din cei mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia, inclusiv Timcenko.

Pe lista de sancțiuni a Marii Britanii se află se află Boris Rotenberg, 65 de ani, şi nepotul său Igor, 48 de ani, ale căror familii şi-au construit averea datorită firmei Stroygazmontazh, specializată în construcţia de gazoducute. Tată lui Igor, Arkadi Rotenberg, este unul dintre foştii parteneri de antrenament la judo ai lui Putin.

Arkadi și Boris Rotenberg, cât și Ghenadi Timcenko, au fost vizaţi în 2015 de sancţiunile americane impuse după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
567 afisari

2 COMENTARII

  1. Rusia trebuie sa multumeasca Europei de Est pt asemenea oligarhi. Dupa caderea zidului au devenit nu din Perestroica ci din libertatea survenita burghez. Cu 40.000 de ruble director la Gazprom nu iti iei iaht si tii echipe de fotbal. Acum sa sustii un despot separatist mintind pe acei ce te-au imbogatit, nu inseamna decat paria in Asia. Adica un om fara onoare lipsit de drepturi, marginalizat de lumea civilizata…

  2. Deci englezii si europenii au avut nevoie de32 de ani ca sa vada oligarhii rusi din Londra si Paris?Da de unde,era vorba ca „oligarhul bun” e cel care asculta de ei.Acum oligarhul bun a devenit oligarhul cel rau.Ba baieti dar singura tara de care va pasa e Ucraina?de Romania va doare in fund observ,aici e liber la furaciunile lui Soros&company inca din 1990

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger