AcasăȘTIRI EXTERNEPatru țări din Golf vizitează China, cel mai mare importator de petrol,...

Patru țări din Golf vizitează China, cel mai mare importator de petrol, după criza din Kazahstan

Oficiali din patru țări ale Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC) încep luni, 10 ianuarie, o vizită de cinci zile în China, pe fondul creșterii vertiginoase a costurilor petrolului, de care gigantul asiatic este foarte dependent pentru economia sa.

China este cel mai mare importator de titei din lume. Redresarea economică globală a dus în ultimele luni la o creștere bruscă a prețurilor tuturor energiilor, în special gazelor și petrolului.

Având în vedere cererea mare la nivel global și întreruperile legate de pandemie, Beijingul este îngrijorat de aprovizionarea sa.

Tulburările din Kazahstan încălzesc prețul petrolului

La invitația ministrului de externe Wang Yi, omologii săi din patru țări din Golf – Arabia Saudită, Kuweit, Oman și Bahrain – se află în China până vineri, potrivit unui comunicat al diplomației chineze.

Documentul nu oferă detalii despre program. Vizitele diplomaților străini în China sunt rare de doi ani, având în vedere criza Covid-19.

Potrivit cotidianului în limba engleză Global Times, vizita ar putea permite „progrese” în discuțiile despre un acord de liber schimb între China și Consiliul de Cooperare din Golf.

Beijingul speră că vizita va „aprofunda relaţiile dintre China şi ţările membre GCC şi va permite ca dialogul şi cooperarea dintre cele două părţi să fie şi mai fructuoase”, a declarat luni Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

GCC cuprinde șase țări: Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar.

În ultimii ani, China a căutat să-și consolideze legăturile cu țările din Golf. În 2014, președintele chinez Xi Jinping a promis să dubleze comerțul cu regiunea până în 2023.

Această vizită vine într-un moment în care tulburările din Kazahstanul vecin, membru OPEC+, încălzește prețul petrolului. Investitorii se tem de posibile întreruperi de aprovizionare, scrie AFP.

Kazahstan este cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală, având a 12-a rezervă de țiței din lume, potrivit Agenției de Informații Energetice din SUA (EIA). Kazahstanul a produs aproximativ 1,8 milioane de barili pe zi în 2020.

În noiembrie, China a anunțat că își folosește rezervele de petrol pentru a scădea prețurile, preluând o inițiativă lansată de președintele american Joe Biden.

author avatar
Tudor Borcea
209 afisari

2 COMENTARII

  1. Dacă tranzacțiile vor fi făcute în yuani atunci dolarul e pe făraș. Hârtie higienica scrie pe el.

    • Cind petrolul nu e vindut numai pe $, cei care detin tiparnitza declanseaza imediat actiune de pedepsire a vinovatilor,inclusiv,razboi! De regula sau de obicei..

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Donald Trump îşi împarte campania electorală pe criterii rasiale. Anunţ uluitor despre fotografia sa judiciară (VIDEO)

Donald Trump încearcă o răsturnare de situaţie. Vrea să-şi transforme dezavantajele în avantaje. Fostul preşedinte încearcă un tertiplu prin care fotografia sa judiciară să...

Ce salarii se dau la Lidl în 2024. Supermarketul caută angajaţi. Pachetul de bonusuri „rotunjeşte” leafa

Companiile de pe piaţa din retail, din România, se află mereu în căutare de noi angajaţi. Lidl caută oameni în permanenţă. Supermarketul se prezintă...