AcasăȘTIRI EXTERNEPașaportul de vaccinare încurcă socotelile UE. Riscuri de discriminare

Pașaportul de vaccinare încurcă socotelile UE. Riscuri de discriminare

Pașaportul de vaccinare încurcă socotelile UE. Riscuri de discriminare

Liderii Uniunii Europene vor discuta joi despre realizarea certificatelor de vaccinare pentru cetățenii UE care s-au vaccinat împotriva Covid-19, pe fondul presiunilor țărilor care vor să-și salveze sezonul turistic de vară. Dar unele guverne sunt reticente.

Pașaportul de vaccinare” este perceput de mai multe țări europene ca o modalitate de a ridica restricțiile impuse împotriva Covid-19. O inițiativă care pare prematură, datorită procentului scăzut de persoane vaccinate, riscurilor de discriminare și incertitudinilor legate de gradul de protecție a vaccinurilor.

În timp ce ritmul vaccinărilor se accelerează în întreaga lume, susținătorii instituirii unui sistem de certificare a stării de sănătate a unei persoane vaccinate dau voce unei dezbateri la nivel european. Unde mai multe guverne speră să-și reînvie economiile ridicând carantinele și alte restricții legate de Covid pentru orice călător vaccinat.

Islanda este prima țară europeană a eliberat certificate de vaccinare la sfârșitul lunii ianuarie. Altele au anunțat deja politici în acest sens, prin eliberarea sau acceptarea acestor pașapoarte de vaccinare: Grecia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Ungaria, Italia, Portugalia, Slovacia, Spania și Suedia.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat luni că „certificatele de statut” privind Covid-19 ar fi unele din instrumentele folosite pentru a ieși din criza sanitară.

Atingere a libertăților individuale

Punerea în practică a acestor pașapoarte de vaccinare se lovește însă de reticența mai multor țări UE, cum ar fi Franța sau Germania, care avertizează împotriva discriminărilor pe care acest dispozitiv le-ar antrena asupra libertăților fundamentale ale cetățenilor nevaccinați.

Preocupările au fost transmise în ultimele zile în două studii publicate în Marea Britanie, țara europeană cea mai avansată în programul său de vaccinare.

„Dacă unele persoane nu au acces la aceste teste sau vaccinuri împotriva Covid-19 sau dacă nu și le pot permite, nu vor putea să-și dovedească starea de sănătate, iar libertățile lor vor fi de facto restricționate”, spune Ana Beduschi, profesor de drept la Universitatea din Exeter din Marea Britanie, autoare a unui studiu privind problemele etice legate de pașapoartele vaccinale. Munca sa evidențiază și riscurile privind confidențialitatea datelor.

Un alt studiu publicat pe 19 februarie de Royal Society concluzionează că stabilirea certificatelor de vaccinare este „fezabilă” dacă sunt luate în considerare mai multe criterii cheie.

Printre cele douăsprezece condiții prezentate figurează în special definiția precisă a utilizării acestor certificate, pentru a evita „discriminarea în muncă, accesul la restaurante, centre de sănătate, evenimente sportive sau culturale, companii de asigurări, anchete de locuințe și alte servicii”.

Aviația și turismul, primele care cer pașapoarte de vaccinare

Sectoarele turismului și aviației sunt în prima linie pentru a solicita introducerea pașapoartelor vaccinale înainte de orice îmbarcare. Compania aeriană australiană Qantas a ridicat acest subiect încă din noiembrie, în timp ce companiile aeriene din Emirates și Etihad au anunțat viitoarea testare a unui permis de călătorie proiectat de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA). Dar presiunea de a reveni la viața normală afectează multe alte domenii. Israelul a anunțat că certificatul său de vaccinare, „Insigna verde”, va fi folosit și pentru a permite accesul la lăcașuri de cult, săli de sport, baruri și evenimente culturale.

Franța, reticentă

În Franța, guvernul susține că dezbaterea privind certificatele de vaccinare este prematură din două motive: proporția redusă de persoane vaccinate și incertitudinile cu privire la durata protecției imunitare conferită de vaccinuri.

Recentele focare epidemice legate de diferitele variante ale coronavirusului au relansat în special studii privind gradul de protecție și contagiune al persoanelor vaccinate, scrie France 24.

Armonizarea certificatelor de vaccinare în cadrul UE

UE, unde doar 3% din populație a fost vaccinată, abordează cu prudență chestiunea pașapoartelor de vaccinare.

Statele membre au convenit la sfârșitul lunii ianuarie asupra unei serii de principii care vizează armonizarea certificatelor de vaccinare anti-Covid. Unsprezece dintre ele emit deja astfel de certificate, potrivit Comisiei Europene, și încă cel puțin șapte se pregătesc să le lanseze.

Dispozitivul va fi utilizat mai întâi în „scopuri medicale”, de exemplu dacă o persoană primește a doua doză de vaccin într-o țară diferită de locul în care a primit prima. Alte posibile utilizări, cum ar fi pașaportul de vaccin solicitat de Grecia pentru a stimula turismul, nu sunt pe ordinea de zi.

O atitudine de așteptare împărtășită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care nu recomandă introducerea pașapoartelor de vaccin „pentru moment”, citând numărul redus de persoane vaccinate la nivel mondial.

author avatar
Tudor Borcea
502 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger