AcasăȘTIRI EXTERNEPas decisiv făcut de trei țări NATO. Lovitură energetică data Rusiei

Pas decisiv făcut de trei țări NATO. Lovitură energetică data Rusiei

Pas decisiv făcut de trei țări NATO. Lovitură energetică data Rusiei

Exportatorul rus de energie electrică InterRAO nu mai are voie să vândă către statele baltice începând de duminică, 22 mai. Acesta este un alt pas spre independența energetică făcut de Estonia, Lituania și Letonia.

Ca urmare a sancțiunilor internaționale impuse Rusiei după invazia acesteia în Ucraina, exportatorul rus de electricitate InterRAO a pierdut posibilitatea de a vinde energie electrică clienților săi din statele baltice.

„Refuzăm să finanțăm agresorul”

„Acesta este un pas important pe drumul nostru spre independența energetică”, a declarat duminică ministrul lituanian al Energiei, Dainius Kreivys.

Vineri, 20 mai, bursa de energie Nord Pool a trimis o notificare către InterRAO prin care a anunțat că i s-a interzis să tranzacționeze în statele baltice ca urmare a sancțiunilor internaționale.

De ani de zile, Letonia, Lituania și Estonia, membre NATO și UE,  se străduiesc să obțină independența energetică față de Moscova prin creșterea producției interne de energie electrică și prin construirea de rețele de interconectare cu Scandinavia și cu alte țări vecine.

Ca urmare, importurile de energie electrică din Rusia în Letonia și Lituania, care se ridicau la 1 300 de megawați-oră pe an, au scăzut la 300 de megawați-oră anul trecut, iar acum s-au oprit complet. Letonia a importat ultima energie electrică rusească la începutul lunii mai, în timp ce Lituania și Estonia au încetat să o mai cumpere duminică.

„Refuzând să importăm resurse energetice rusești, refuzăm să finanțăm agresorul”, a declarat ministrul lituanian, scrie Ouest-France. Anul trecut, energia electrică din Rusia a reprezentat 17% din importurile de electricitate ale Lituaniei.

author avatar
Tudor Borcea
479 afisari

2 COMENTARII

  1. Cum adică i-a interzis să vândă? Vindea curent în piață, la tarabă? Sau cu vânzători ambulanți, prin parcări? Dar trebuie să se grozăvească balticii cu fermitatea lor și că au lovit în ruși. Nu au oprit contractul, ci ”au interzis”. Cine mai e ca ei?

Comments are closed.

Zenville