AcasăȘTIRI EXTERNEPartizanii lui Navalnîi, arestați în fața închisorii. Amnesty: Vor să îl omoare...

Partizanii lui Navalnîi, arestați în fața închisorii. Amnesty: Vor să îl omoare lent

Partizanii lui Navalnîi, arestați în fața închisorii. Amnesty: Vor să îl omoare lent/ Foto: Facebook

Mai mulți susținători ai lui Alexei Navalnîi, inclusiv medici, au fost arestați, marți, de poliția rusă în fața penitenciarului unde se află opozantul lui Vladimir Putin. Aceștia au cerut în van informații despre starea de sănătate a lui Navalnîi, care este bolnav și continuă greva foamei.

Îngrijorați de starea de sănătate a principalului detractor al Kremlinului (care, potrivit avocatei sale, a piedut 5 kg după ce a intrat în greva foamei, la 31 martie), susținătorii acestuia s-au adunat la poarta coloniei penitenciare nr.2 din Pokrov, la 100 km est de Moscova.

Ei au cerut să discute cu directorul penitenciarului și cu cei responsabili cu monitorizarea stării de sănătate a lui Navalnîi, acesta din urmă spunând că suferea de febră, tuse puternică și dureri de spate.

Au fost, bineînțeles, refuzați iar la orele amiezii trei dube de poliție au sosit și i-au luat pe protestatari, printre care se afla și Anastasia Vasilieva, militantă de opoziție și medic personal al lui Navalnîi.

Printre susținătorii lui Navalnîi se aflau, de altfel, și mai mulți medici și jurnaliști. Aceștia a fost urcați în dube, potrivit poliției nouă persoane fiind arestate pentru „tulburarea ordinii publice”.

În cursul serii, Anastasia Vasilieva a fost eliberată. Conform informațiilor presei pro-Kremlin Izvestia, luni seara, Navalnîi a fost transferat la o unitate medicală după ce starea sa s-a agravat.

Cu toate acestea, nu a fost publicată nici o confirmare oficială.

Potrivit avocatei lui Alexei Navalnîi, Olga Mihailova, închisoarea unde se află acesta nu are personal sanitar și nici un medic.

Îngrijorările cu privire la starea de sănătate a activistului anti-Kremlin (44 de ani) sunt cu atât mai mari cu cât abia a supraviețuit unei otrăviri cu un agent neurotoxic (Noviciok), atribuită, potrivit lui Navalnîi, lui Vladimir Putin.

Condiții de detenție ce echivaleză torturii

Opozantul Alexei Navalnîi este deținut în condiții echivalente torturii și care i-ar putea provoca o moarte lentă, a declarat Amnesty International în raportul anual al organizației, publicat miercuri.

Rusia, autorităţile ruse, l-ar putea pune într-o situaţie de moarte lentă şi ar putea încerca să ascundă ceea ce i se întâmplă”, a declarat secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard, înainte de publicarea raportului, scrie AFP.

„În mod clar, autoritățile ruse îi încalcă drepturile. Trebuie să facem mai mult. Ei au încercat deja să-l omoare, acum îl dețin și îi impun condiții de detenție care echivalează torturii”.

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
124 afisari

1 COMENTARIU

  1. Greseala.
    Ei vor cât mai repede cu putinta, covigul e mai chibzuit insa decat noviciok.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger