AcasăȘTIRI EXTERNEPartidul lui Shinzo Abe, victorie categorică în alegeri, la două zile de...

Partidul lui Shinzo Abe, victorie categorică în alegeri, la două zile de la asasinarea fostului premier

shinzo abePartidul lui Shinzo Abe, victorie categorică în alegeri, la două zile de la asasinarea fostului premier

Coaliția de guvernământ a Japoniei a câștigat duminică la alegerile pentru camera superioară, care au căpătat o importanță sporită după asasinarea fostului premier Shinzo Abe.

Abe, în vârstă de 67 de ani, a fost împușcat vineri în orașul Nara, în timp ce ținea un discurs de susținere a candidaților din Partidul său Liberal Democrat (LDP), asasinat care a uimit o națiune cu una dintre cele mai scăzute rate ale criminalității cu arme din lume.

Alegeri pentru Senat în Japonia

Liderii țării au îndemnat cetățenii să se prezinte la urne și să voteze duminică, denunțând uciderea lui Abe drept un atac la democrație.

„Trebuie să apărăm alegerile libere și corecte, care stau la baza democrației”, a declarat vineri prim-ministrul Fumio Kishida, adăugând că partidul „va continua campania electorală așa cum a fost planificat cu convingerea fermă că nu vom ceda niciodată violenței”.

Duminică, cu câteva zile înainte de priveghiul și înmormântarea lui Abe, conservatorul LDP a câștigat cel puțin 63 de locuri, mai mult de jumătate din cele 125 de locuri puse la bătaie, potrivit NHK, citat de CNN.

Coaliţia de guvernare din Japonia îşi va păstra majoritatea în camera superioară

Numărarea voturilor este încheiată, dar rezultatele oficiale nu au fost încă publicate de Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor din Japonia.

În timp ce camera superioară este cea mai puțin puternică dintre cele două camere ale parlamentului japonez, victoria solidifică baza politică a lui Kishida și l-ar putea ajuta să avanseze cu chestiuni de politică cheie, inclusiv eventual revizuirea constituției pacifiste a Japoniei – o cauză pe care Abe a susținut-o în cei aproape nouă ani în care a condus Executivul nipon și una care ar necesita o majoritate de două treimi din votul ambelor camere ale parlamentului, urmată de un referendum popular.

Sondajele de la ieșirea de la urne arată o victorie categorică a formațiunii lui Abe, Partidul Liberal Democrat, care conduce Japonia aproape neîntrerupt din 1955, cu excepții doar între 1993 și 1994 și între 2009 și 2012, scrie Euronews.

author avatar
Andreea Vlad