AcasăȘTIRI EXTERNEPartidul lui Putin își începe congresul cu opoziția în dubă

Partidul lui Putin își începe congresul cu opoziția în dubă

Partidul lui Putin își începe congresul cu opoziția în dubă

Partidul Rusia Unită a lui Vladimir Putin își ține congresul sâmbătă, 19 iunie, în vederea alegerilor legislative din septembrie, din care principala forță de opoziție, cea a lui Alexei Navalnîi, a fost exclusă după luni de represiune.

Liderul de la Kremlin va vorbi personal la eveniment alături de Dmitri Medvedev, lider oficial al partidului și fost președinte al țării.

În ciuda unui focar de cazuri Covid-19 în Moscova, partidul a menținut congresul, dar a împărțit la trei numărul reprezentanților așteptați, în jur de 500, care vor trebui prezinte un test negativ sau să fie vaccinați pe loc.

La congres, partidul trebuie să anunțe liniile dirctoare ale programului său și lista candidaților săi, după organizarea alegerilor primare interne în primăvară.

Stagnare economică, alegători obosiți

În ultimii ani, Rusia Unită, care controlează majoritatea camerei inferioare a parlamentului, și-a văzut popularitatea scăzută, pe fondul stagnării economice, a oboselii alegătorilor și a cazurilor de corupție.

Potrivit institutului de sondaj Vtsiom, cota dee popularitate a partidului este de aproximativ 30%, cu 10% mai puțin decât înainte de alegerile legislative din 2016.

Puterea este totuși calmă. „Este o bază bună de sprijin pe care o vom putea crește în continuare în timpul campaniei”, a asigurat Dmitri Medvedev la începutul lunii iunie, scrie Boursorama.

Cele trei partide parlamentare de opoziție, în general docile și care susțin inițiativele Kremlinului (comuniștii, partidul ultranaționalist LDPR și partidul Rusia Dreaptă) ar câștiga în jur de 30% din voturi, potrivit Vtsiom.

Navalnîi e problema. Problema trebuie eliminată

Autoritățile, în perioada premergătoare campaniei electorale, au intensificat atacurile împotriva adevăraților lor detractori, în special organizațiile lui Alexei Navalnîi, care au fost declarate „extremiste” și interzise pe 9 iunie. Membrii săi au fost, de asemenea, interziși la alegerile legislative.

Navalnîi, încarcerat în ianuarie, execută o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare pe care a primit-o la scurt timp după ce a supraviețuit unei otrăviri, în august 2020, pe care o atribuie Kremlinului.

Principalul oponent al lui Putin și-a făcut un renume prin investigațiile sale răsunătoare asupra corupției elitelor rusești, vizând în special pe aleșii din Rusia Unită.

Partizanii lui Navalnîi se așteaptă în continuare să poată promova un „vot inteligent”, cerând voturi pentru orice partid care poate învinge Rusia Unită.

Această tactică a avut deja un anumit succes la alegerile locale. Dar ar putea fi subminată de lichidarea importantei rețele de birouri regionale a opozantului.

Arestăți, exilați

De teama urmăririi penale, mai mulți aliați ai Navalnîi au fost nevoiți să părăsească țara în ultimele luni, deoarece represiunea afectează și alți oponenți și mass-media independente.

Recent, poliția l-a arestat pe Dmitri Gudkov, care în cele din urmă a fugit în Ucraina și a renunțat la alegerile legislative. Fostul șef al mișcării Open Rusia, Andrei Pivovarov a fost arestat, la fel ca și un ales local din Sankt Petersburg, Maxim Reznik.

Cei trei au în comun faptul că au anunțat că vor candida la alegerile din septembrie.

În timpul votului, partidul Rusia Unită va putea conta și implantarea sa la toate nivelurile puterii. Opoziția îl acuză la fiecare alegere că i-a obligat pe oficiali să voteze pentru el.

Scrutinul trebuie să aibă loc între 17 și 19 septembrie, oficial pentru a asigura o securitate optimă în fața Covid-19. Dar Kremlinului îl văd ca pe o modalitate de a facilita înșelăciunea, urmăr ireavotul și urnelor timp de trei zile și două nopți fiind foarte dificilă.

author avatar
Tudor Borcea