AcasăȘTIRI EXTERNEPartidul lui Macron se dă peste cap a doua oară. Un nou...

Partidul lui Macron se dă peste cap a doua oară. Un nou nume și o nouă conducere. Ce i-a mai rămas președintelui

Partidul lui Macron se dă peste cap a doua oară. Un nou nume și o nouă conducere. Ce i-a mai rămas președintelui

Partidul prezidențial En marche! – redenumit La République en marche (LREM) – a devenit oficial Renaissance (Renew) în timpul unui congres desfășurat sâmbătă la Luvru, în Franța, membrii votând pentru o nouă conducere condusă Stéphane Séjourné, președintele grupului Renaissance, președintele grupului Renaissance din Parlamentul European.

„Renaissance va fi un adevărat partid politic”, „structurat, dar nu inert”, a avertizat liderul eurodeputaților de la Renew, relatează cotidianul francez Le Figaro.

Macron: „Nu avem timp de diviziune”

Acest fost consilier de la Elysée, macronist de la bun început, va avea sarcina de a structura partidul, de a-l ancora în teritorii, dar și de a se pregăti pentru era post-Macron.

Și dacă partidul a fost înființat pentru a se pregăti pentru era post-Macron, acesta își propune și să canalizeze ambițiile ministrului Economiei Bruno Le Maire, ministrului de Interne Gérald Darmanin și fostului premier Édouard Philippe, acum președinte al partidului Horizons, toți priviți ca posibili candidați pentru alegerile prezidențiale din 2027.

Pentru Emmanuel Macron, această nouă mișcare va „deschide un nou capitol în viața politică a țării noastre”. „  Nu avem timp de diviziune ”, a insistat șeful statului, care acum este președinte de onoare al partidului, spunând că  „fără unitate, extremele vor prevala ” .

În 2027, șeful statului nu va mai putea candida pentru realegere, așa cum prevede Constituția. Prin urmare, partidul va trebui să își aleagă candidatul, care va fi abordat doar după alegerile europene din octombrie 2024, scrie Euractiv.

Séjourné nu ar trebui să-și părăsească funcțiile în Parlamentul European, după cum relatează presa franceza. „A rămâne acolo cel puțin până la alegerile europene din 2024 are sens”.

author avatar
Tudor Borcea
350 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger