La scurt timp după ce protestatarii au luat cu asalt parlamentul irakian, mai multe camioane au început, sâmbătă, să livreze apă și mese calde miilor de oameni adunați în interiorul și în jurul clădirii legislativului.
În grădinile de afară, protestatarii au montat un cort mare de camuflaj la intrare, în timp ce femeile cu copii s-au alăturat altor susținători ai influentului cleric șiit Moqtada Al Sadr în amenajarea taberei.
Protestatarii irakieni și-au deschis tabără în parlament
Un bărbat a aprins un foc pentru a încălzi niște ceai, în timp ce altul a oferit țigări spre vânzare. Ce e incredibil e faptul că forțele de securitate stăteau și priveau, potrivit thenationalnews.com.
Sadr’s followers set up for long sit-in at Iraq parliament @sightmagazine #Iraq #parliamentarysitin #GreenZone #MoqtadaalSadr #IraqParliamenthttps://t.co/b1VkXR3rtU
— Sight Magazine (@sightmagazine) July 31, 2022
Spre deosebire de scurta ocupare a parlamentului de miercuri, protestatarii par gata să rămână până când blocajul politic din Irak va fi rezolvat spre satisfacția liderului lor.
„Demonstranții anunță o așezare până la noi ordine”, a declarat mișcarea lui Al Sadr într-o scurtă declarație transmisă sâmbătă de agenția de presă de stat.
Fracțiunile politice din Irak nu au reușit să avanseze cu formarea unui guvern timp de aproape 10 luni de la alegerile generale.
Al Sadr și-a adunat susținătorii după ce Cadrul de Coordonare, o alianță a partidelor șiite apropiate Iranului, a prezentat un aliat al fostului premier Nouri Al Maliki, rivalul de multă vreme al clericului, ca candidat la funcția de prim-ministru.
În clădirea parlamentului, unii protestatari s-au așezat la birourile legiuitorilor, în timp ce alții s-au plimbat, ridicând telefoanele mobile pentru a filma ocupația.
Acesta a recitat cântece religioase care marchează luna musulmană Muharram, care începe duminică și este o perioadă cheie în calendarul religios șiit.
Corupția a scos oamenii în stradă
Lipsa serviciilor publice și corupția pe scară largă sunt nemulțumiri împărtășite de aproape toți irakienii.
„Corupția a infectat toate departamentele guvernamentale”, a spus Sayed Haidar, un zilier în vârstă de 35 de ani. „Nimeni nu poate obține nimic de la stat sau de la un minister guvernamental fără a avea legături cu un partid politic.”
Ca parte a acordurilor de împărțire a puterii implicate în formarea guvernelor din Irak, și sadriștii își au reprezentanții la cele mai înalte niveluri ale ministerelor, dar, în ochii protestatarilor, asta nu reduce cu nimic poziția clericului.