AcasăȘTIRI EXTERNEParlamentul European supune la vot acordul post-Brexit. „Un eșec al Uniunii Europene”

Parlamentul European supune la vot acordul post-Brexit. „Un eșec al Uniunii Europene”

Parlamentul European supune la vot acordul post-Brexit. „Un eșec al Uniunii Europene”

O ultimă dezbatere are loc, marți, în Parlamentul European, înainte de un vot de ratificare, așteptat cu o aprobare puternică, a acordului care stabilește normele privind viitoarele relații dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Aprobarea Parlamentului este necesară pentru ca acordul să intre în vigoare în mod permanent înainte de 30 aprilie 2021.

Acest vot va fi punctul culminant al ratificării acordului încheiat în decembrie după mai bine de patru ani de negocieri dureroase între cele două tabere care s-au încheiat cu ieșirea efectivă a Regatului Unit din Uniunea Europeană, după 47 de ani de aderare la blocul comunitar.

„Este un divorț. Este un avertisment Brexitul. Este un eșec al Uniunii Europene și trebuie să învățăm lecțiile din el (…) De ce 52% din britanici au votat împotriva Europei? (…) Datoria noastră este să ascultăm și să înțelegem sentimentele oamenilor”, a declarat parlamentarilor negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, îndelung ovaționat în Parlament pentru activitatea sa.

Acordul post-Brexit, elaborat în ultimele zile ale anului 2020, a intrat în vigoare doar cu titlu provizoriu până la sfârșitul lunii aprilie, în așteptarea aprobării sale de către Parlamentul European. Parlamentarii vor vota în timpul zilei, iar rezultatul va fi făcut public miercuri dimineață.

Rezultatul votului nu mai are dubii, acordul fiind deja adoptat în comisii cu 108 voturi contra unu. În absența luminii verzi, relațiile dintre UE și Regatul Unit ar fi fost guvernate în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), adică cu taxele vamale și cote în schimburi comerciale.

Vigilență pentru respectarea angajamentelor

Cu toate acestea, Parlamentul European a amenințat pentru o vreme să nu ratifice acordul post-Brexit din cauza modificărilor aduse de Londra dispozițiilor referitoare la Irlanda de Nord. Comisia Europeană a lansat apoi o procedură în justiție împotriva Marii Britanii.

Cu toate acestea, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, marți, că acordul oferă fiecărei tabere instrumentele pentru a asigura respectarea sa.

„Să fim clari: nu vrem să folosim aceste instrumente. Dar nu vom ezita să le folosim dacă este necesar”, a declarat ea la deschiderea dezbaterii.

Franța amenință deja

În Franța, secretarul de stat pentru afaceri europene, Clément Beaune, a asigurat că europenii vor fi „la fel de brutali pe cât va fi necesar” împotriva Regatului Unit, astfel încât țara să își îndeplinească angajamentele față de ei după părăsirea Uniunii Europene.

Odată ce lumina verde va fi obținută de la Parlament, cele 27 de state membre ale UE sunt la rândul lor așteptate să aprobe acordul. Blocul comunitar va trimite apoi o notificare Marii Britanii, iar acordul comercial va fi încheiat în mod oficial.

„O greșeală istorică”

Eurodeputații urmează să voteze și o rezoluție de 17 pagini, care prezintă Brexit-ul drept o „greșeală istorică” și îndeamnă Comisia să își continue acțiunile legale împotriva Londrei, scrie Reuters.

Textul subliniază, de asemenea, că Parlamentul regretă domeniul de aplicare limitat al acordului, care nu include cooperarea în domeniul politicii externe și ignoră programul pentru studenți Erasmus, menționând că oportunitățile pentru economia britanică în mare parte bazată pe servicii sunt „reduse drastic”.

 

author avatar
Tudor Borcea
132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger