AcasăȘTIRI EXTERNEParisul pute! "Prefer Chanel în locul duhorii"

Parisul pute! „Prefer Chanel în locul duhorii”

Gunoi. Grămezi și mormane cresc în fiecare zi. Două săptămâni de grevă a lucrătorilor de salubritate din Paris afectează renumita estetică a capitalei franceze, o adevărată pată pe obrazul Orașului Luminilor.

„Prefer Chanel în locul duhorii”, a glumit Vincent Salazar, un consultant artistic în vârstă de 62 de ani care locuiește într-un cartier elegant. O grămadă de gunoaie se află la colțul clădirii sale cu vedere spre Grădinile Luxembourg. „Am văzut o mulțime de  șobolani”, a declarat el pentru Associated Press.

Salazar se numără printre majoritatea francezilor care, conform sondajelor, se opun deciziei președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare cu doi ani, de la 62 la 64 de ani pentru majoritatea angajaților și de la 57 la 59 de ani pentru cei care colectează gunoiul.

Săptămâna trecută, Macron a trecut prin Parlament legislația de prezentare a celui de-al doilea mandat al său – fără vot, datorită unui articol constituțional special. Luni, guvernul a câștigat două moțiuni de cenzură depuse de parlamentari furioși. Proiectul de lege este acum considerat adoptat.

Dar gunoiul a fost înfășurat în politică. Și nici sindicatele care organizează proteste și nici unii cetățeni nu sunt pregătiți să dea înapoi.Posterele care arată o imagine modificată digital a lui Macron în vârful unei grămezi de gunoi – sau adunând el însuși gunoiul – au făcut turul rețelelor de socializare.

Primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, care îi susține pe greviști, s-a aflat într-o situație dificilă. Cu ajutorul unor companii private, gunoiul a fost colectat în cartierele „foarte afectate”. Cu toate acestea, primăria a declarat că, începând de luni, 9.300 de tone de gunoaie au rămas pe străzi.

Mirosul îngrozitor plutește din ce în ce mai mult în aer pe măsură ce vine primăvara și vremea devine mai blândă. Locurile din unele cafenele de pe trotuare situate în apropierea mormanelor de gunoaie sunt goale.

Un ospătar de la Le Bistro du Dome, adiacent faimosului restaurant Le Dome, susține că aproximativ 50% dintre clienți au dispărut în ultimele 10 zile. Și alte restaurante au aceeași soartă.

Două proteste spontane de săptămâna trecută în uriașa Place de la Concorde, în fața Adunării Naționale, au degenerat atunci când poliția a început să evacueze mii de oameni cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Luni, sute de tineri au manifestat în apropierea Domului Invalizilor, unde se află mormântul lui Napoleon, sub privirile forțelor de securitate.

Sindicatele plănuiesc marșuri și greve la nivel național pentru joi, pentru a presa guvernul să retragă măsura de pensionare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
586 afisari

3 COMENTARII

  1. Cred că e ceva specific franțuzesc, la fel e și în sectorul 1. Redevenim Micul Paris.

  2. Si noi avem o chestie similara in sectorul 1.
    Si primarita vorbete franceza mai bine decat romana.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Au apărut primele imagini cu bătaia din Parlament. Momentul încăierării dintre deputații Florin Roman şi Dan Vîlceanu – VIDEO

La destul de scurtă vreme după ce s-a aflat despre scandalul din Parlament și despre incidentul violent în care au fost implicați doi foști...

Susținere totală pentru construirea noului Stadion Dinamo: Rareș Hopincă: “Primăria Sectorului 2 se va implica în dezvoltarea infrastructurii pentru sport!”

Candidatul PSD-PNL la Primăria Sectorului 2, Rareș Hopincă, împreună cu premierul, Marcel Ciolacu, președintele COSR, Mihai Covaliu, președintele CS Dinamo, Ionuț Popa, și președintele...
proger