Informația a fost dezvăluită de fostul director al serviciului de informații externe, într-un reportaj dedicat președintelui rus Vladimir Putin și difuzat duminică, 17 octombrie, la postul public de televiziune France 5.
Bernard Bajolet, ex-patron de la DGSE, le confirme : après la Guerre Froide, l'#espionnage n’a pas cessé en Europe et parfois il a réussi à rentrer au cœur même du pouvoir français.
📺 Documentaire "#Poutine, le maître du jeu"
⏱ Dimanche 17 octobre à 20.55 sur @France5tv pic.twitter.com/0hfJlQE5fB— C dans l'air (@Cdanslair) October 16, 2021
„Cârtița” Kremlinului a lucrat în sânul cabinetului ministrului francez al Apărării, în 2017, potrivit fostului director al Direcției Generale de Securitate Externă (DGSE), Bernard Bajolet.
„Am informat guvernul”
Întrebat despre informații în legătură cu un spion în serviciul Rusiei care lucra pentru cabinetului ministrului Apărării de atunci, Jean-Yves Le Drian (actual ministru de Externe), Bernard Bajolet a spus în acest documentar dedicat președintelui rus Vladimir Putin: „Într-adevăr, când am a fost director general al securității externe, am adus acest lucru la cunoștința” executivului.
„În anii precedenți spuneam « totul s-a terminat», după Războiul Rece, nu mai trebuie să ne pierdem timpul contra spionilor care nu mai există (…) prioritatea sunt cazurile de terorism. Dar se poate vedea că activitățile de spionaj nu au încetat deloc și că mijloacele pe care le folosesc rușii, chinezii, dar și alții, americanii, să nu ne ascundem, nu au fost niciodată atât de importante”.
Aceste informații au fost transmise la acea vreme de media online franceză Mediapart, potrivit căreia un spion al GRU, serviciul de informații militare rus, a recrutat o „cârtiță” în cabinetul lui Jean-Yves Le Drian când era ministru al Apărării, sub președinția lui François Hollande.
„Diplomatul” de la Moscova
Potrivit Mediapart, „notele DGSE se referă în special la întâlnirile dintre ofițerul superior francez și ofițerul rus responsabil. A priori, era vorba ca ofițerul francez să explice noua politică a Franței față de Europa de Est către un interlocutor care i s-a prezentat ca diplomat”, scrie Sud-Ouest.
Într-o scrisoare trimisă către AFP luni, 18 octombrie, Bernard Bajolet a nuanțat și a dat asigurări că „nu a vrut niciodată să reacționeze la un caz individual sau să menționeze un anumit cabinet, ci a dorit să sublinieze intensitatea activităților de spionaj desfășurate împotriva țării noastre de către puterile străine, inclusiv Rusia, și importanța funcției de contraspionaj încredințată serviciilor de informații ”.
„În niciun moment cabinetul Le Drian nu a fost pus în dificultate”, a reacționat luni dimineață cabinetul ministrului, exprimându-și „suprinderea față de declarațiile unui fost DGSE care știe că acest tip de afacere este clasificată”.