AcasăȘTIRI EXTERNEParadisul fiscal din Bahamas s-a transformat într-un Iad pentru oligarhii ruşi. Sancţiunile...

Paradisul fiscal din Bahamas s-a transformat într-un Iad pentru oligarhii ruşi. Sancţiunile au ajuns şi acolo

bahamas activeParadisul fiscal din Bahamas s-a transformat într-un Iad pentru oligarhii ruşi. Sancţiunile au ajuns şi acolo

Oligarhii ruşi au sperat să fenteze sancţiunile Occidentului asupra lor cu ajutorul Bahamasului. Doar că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din insule. Bahamas a identificat active de 1,6 miliarde de dolari în sistemul său financiar legate de entităţi ruseşti sancţionate de naţiunile occidentale, a declarat ministrul de stat din Bahamas pentru afaceri juridice, în Parlament.

Autorităţile din insule au ordonat oprirea tuturor tranzacţiilor cu entităţile ruse şi belaruse aflate sub incidenţa sancţiunilor după invadarea Ucrainei de către Rusia, iar ulterior a declarat că a găsit active de 3 miliarde de dolari ai căror proprietari sunt legaţi de Rusia.

Şi-au ascuns banii în companii private

”Există trei persoane identificate şi o companie cu active în valoare de aproximativ 1,6 miliarde de dolari”, a declarat Jomo Campbell, miercuri, într-o declaraţie către Parlament.

Din activele enumerate mai sus, doar 7,5 milioane de dolari sunt active aflate în custodie într-un portofoliu de gestionare a activelor, iar cea mai mare parte din sumă – 1,6 miliarde de dolari – sunt active ale unei companii private deţinute într-o structură fiduciară din Bahamas, şi nu depozite bancare”, a spus Campbell.

Există şi oligarhi care au scăpat de sancţiuni

Jumătate dintre cei mai bogaţi 20 de oligarhi ruşi nu cad sub imperiul sancţiunilor impuse de Occident Rusiei după invadarea Ucrainei. Astfel, un grup consistent de supermiliardari şi ruşi puternici pot acţiona liber, fără restricţii legale, în întreaga lume.

Oligarhi ruşi cu averi cumulate de cel puţin 200 de miliarde de dolari înainte de izbucnirea războiului au fost loviţi de sancţiuni.

Cu toate acestea, lista celor care sunt blocaţi şi a celor care nu dezvăluie un model mozaicat de sancţiuni transfrontaliere care i-a cruţat pe mulţi ruşi cu interese comerciale pe pieţele globale cheie.

author avatar
Andrei Ștefan