AcasăȘTIRI EXTERNEParadă nucleară în fața NATO. Putin trimite un submarin multirol în Marea...

Paradă nucleară în fața NATO. Putin trimite un submarin multirol în Marea Baltică

Paradă nucleară în fața NATO. Putin trimite un submarin multirol în Marea Baltică / Foto: printscreen

Prima călătorie în Marea Baltică pentru submarinul rusesc multirol de generația a 4-a, „Severodvinsk, a început.

„Severodvinsk” a navigat marți, 19 iulie, dimineață în apele daneze, în drum din Peninsula Kola spre Sankt Petersburg, unde submarinul va fi expus la Parada navală.

A testat rachete de croazieră Zirkon

În toamna anului trecut, nava „Severodvinsk” a testat în Marea Barents versiunea submarină a noii rachete de croazieră hipersonice rusești Zirkon.

Nu este clar dacă submarinul este înarmat cu aceste rachete, deoarece acum navighează în Marea Baltică, fiind prima călătorie în zonă pentru submarinele cu propulsie nucleară multifuncționale de generația a 4-a ale Rusiei, din clasa Yasen

Forțele armate daneze confirmă într-un tweet că „Severodvinsk” se află acum în tranzit de la Skagerak la Marea Baltică, scrie The Barents Observer. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Întrunit Norvegian, maiorul Elisabeth Eikeland, nu a dorit să comenteze dacă submarinul a navigat în imersiune sau la suprafață de-a lungul coastei norvegiene.

În anii precedenți, submarinele cu propulsie nucleară care navighează în transfer inter-flote în drum de la Flota de Nord către Parada navală din Sankt Petersburg au navigat la suprafață de-a lungul coastei Norvegiei.

Printre submarinele cu propulsie nucleară anterioare ale Flotei Nordice care au participat la parada navală de la Sankt Petersburg se numără: „Dmitri Donskoi”, (2017, Clasa Typhoon), „Orel” (2018, 2020, 2021, Clasa Oscar-II), „Smolensk” (2019, Clasa Oscal-II), „Cneazul Vladimir (2021, Clasa Borei) și „Akula” (2021, clasa Vepr)

Submarinul „Severodvinsk (K-560) a fost pus în funcțiune în 2013 ca navă principală a noii clase Yasen. Nava cu o lungime de 139 de metri este alimentată de un reactor nuclear și are ca bază Zapadnaya Litsa. Ziua Marinei din Rusia este sărbătorită anual în ultima duminică din luna iulie.

author avatar
Tudor Borcea