AcasăȘTIRI EXTERNEPapa Francisc, față în față cu liderul musulmanilor șiiți din Irak. Întâlnire...

Papa Francisc, față în față cu liderul musulmanilor șiiți din Irak. Întâlnire istorică la Najaf (FOTO)

Papa franciscPapa Francisc, față în față cu liderul musulmanilor șiiți din Irak. Întâlnire istorică la Najaf (FOTO)

Este pentru prima oară în istorie când liderul catolicilor întâlnește cea mai înaltă autoritate religioasă pentru majoritatea musulmanilor şiiţi din Irak şi din lume. Marele ayatollah Ali al-Sistani l-a primit, sâmbătă, pe Papa Francisc la locuinţa sa modestă din oraşul sfânt Najaf. Întâlnirea lor s-a desfăşurat în spatele ușilor închise și a durat circa 50 de minute.

Întâlnirea istorică dintre cei doi lideri religioşi a avut loc, sâmbătă, fără prezenţa presei sau a altor invitaţi, transmite Reuters. Marele ayatollah, în vârstă de 90 de ani, a acceptat întrevederea cu Suveranul Pontif, de 84 de ani, cu condiţia să fie una privată.

În urma întrevederii au fost făcute publice două lucruri. Primul, o fotografie cu cei doi bărbaţi: marele ayatollah, cu turbanul negru al descendenţilor profetului Mahomed şi ţinută asortată, iar la stânga sa Papa Francisc, îmbrăcat cu totul în alb şi flancat de doi cardinali cu pelerine roşii şi negre. Al doilea, un comunicat al biroului marelui ayatollah.

foto Mediafax

Ayatollahul Ali al-Sistani: „Creștinii din Irak trebuie să trăiască în pace”

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul Ayatollahului, dialogul Papei și al Marelui ayatollah care a avut loc în spatele ușilor închise a abordat subiectul „pacea”. Liderul şiit a vorbit despre „nedreptate, sărăcie, lipsă de justiţie socială, persecuţie religioasă şi intelectuală, precum şi războaie, violenţă, blocaje economice şi relocări forţate suferite de mai multe popoare din regiunea noastră, în special de poporul palestinian din ţările ocupate”, relatează CNN.

Totodată, ayatollahul „şi-a exprimat preocuparea faţă de cetăţenii creştini care ar trebui să trăiască precum ceilalţi irakieni în pace şi siguranţă, bucurându-se de toate drepturile constituţionale la care sunt îndreptăţiţi”, scrie BBC.

author avatar
Andreea Vlad
266 afisari

1 COMENTARIU

  1. 1 Tesaloniceni 5:3
    Când vor zice: „Pace şi linişte!” atunci o prăpădenie neaşteptată va veni peste ei, ca durerile naşterii peste femeia însărcinată; şi nu va fi chip de scăpare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger