AcasăȘTIRI EXTERNEPapa Francisc, despre pandemia de coronavirus: „O doamnă pe nume COVID, care...

Papa Francisc, despre pandemia de coronavirus: „O doamnă pe nume COVID, care ne face mult rău

papa franciscPapa Francisc, despre pandemia de coronavirus: „O doamnă pe nume COVID, care ne face mult rău

Papa Francisc a descris, miercuri, pandemia de COVID-19 drept o „doamnă care ne face mult rău”, adăugând că „trebuie să ţinem cont” de măsurile de precauţie. În ciuda tuturor recomandărilor făcute, nici Suveranul Pontif, nici consilierii săi apropiaţi nu au fost văzuţi purtând măşti la audienţa generală.

La începutul audienţei care s-a desfăşurat în interior, papa Francisc şi-a cerut scuze publicului pentru că nu va coborî de pe scena de marmură.

„Voi sta aici sus. Mi-aș dori să pot să cobor şi să vă salut pe fiecare dintre voi, însă trebuie să păstrăm distanţa. Dacă aș coborî, oamenii vor forma grupuri, iar asta este împotriva precauţiilor de care trebuie să ţinem cont în faţa acestei doamne pe nume COVID, care ne face mult rău”, a declarat el în faţa publicului format din câteva sute de persoane, aproape toate purtând măşti, potrivit ABC News.

Focar de infecție la Vatican

Papa Francisc, majoritatea consilierilor şi a traducătorilor de pe scenă nu au purtat măşti. Membrii Gărzii Elveţiene Pontificale şi fotografii oficiali de pe scenă au purtat măşti, însă episcopii şi preoţii care l-au întâmpinat pe papă şi-au scos măştile când s-au apropiat de el.

Treisprezece membri ai Gărzii Elveţiene şi un rezident al casei de oaspeţi unde locuieşte papa au fost recent testaţi pozitiv la COVID-19.

La finalul săptămânii trecute, Biroul de presă de la Vatican a anunțat că un bărbat care locuieşte în Casa Santa Marta, reşedinţa Papei Francisc, a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus. Bărbatul este asimptomatic şi a intrat în izolare alături de alte persoane cu care a fost în contact direct.

A purtat mască în public doar de două ori

Papa, care a suferit o operaţie în tinereţe când i s-a îndepărtat o parte dintr-un plămân, a fost deseori criticat, în special pe reţelele sociale, pentru că nu a purtat mereu mască în public.

Un oficial al Vaticanului, membru al unei comisii a Vaticanului înfiinţată de papă pentru a-l consilia cu privire la efectele sociale ale crizei de coronavirus, preotul Augusto Zampini, a recunoscut marți că la vârsta de 83 de ani și cu o parte a plămânului îndepărtat, papa Francisc ar fi expus unui risc crescut de complicații dacă ar fi infectat cu noul coronavirus.

De la începutul pandemiei de coronavirus și până acum, șeful Bisericii Catoloce a fost văzut doar de două ori purtând mască de protecție: pe 9 septembrie, la intrarea și ieșire de la audiența generală și în urmă cu câteva zile, în timpul unui serviciu de rugăciune interconfesională, care a avut loc în centrul Romei.

author avatar
Andreea Vlad