AcasăȘTIRI EXTERNEPapa Francisc a luat o decizie istorică: cardinalii n-au primit deloc bine...

Papa Francisc a luat o decizie istorică: cardinalii n-au primit deloc bine această veste

papaPapa Francisc a luat o decizie istorică: cardinalii n-au primit deloc bine această veste

Papa Francisc a anulat superimunitatea cardinalilor și episcopilor, care vor putea fi judecaţi de tribunalul penal al Vaticanului, unde magistrații sunt laici.

Asta înseamnă că episcopii şi cardinalii, până în prezent ultra-protejaţi, pot fi de acum convocaţi şi condamnaţi. Această mini-revoluţie a sistemului de justiţie penală de primă instanţă al Vaticanului, unde oficiază magistraţi italieni laici şi nu preoţi, a fost anunţată într-un text semnat vineri de papa Francisc şi va intra în vigoare la 1 mai.

De ce a făcut Papa asta?

Suveranul Pontif a dorit astfel să afirme principiul egalităţii în faţa justiţiei Vaticanului a tuturor membrilor Bisericii „fără privilegii datând din trecut”, potrivit unui „motu proprio”, un decret emis de papă din proprie iniţiativă.

Modificarea intervine în momentul în care mai multe procese penale răsunătoare se profilează în lunile următoare, implicând cardinali şi episcopi care au lucrat în Secretariatul de Stat (guvernul Vaticanului). Prin urmare, pentru prima dată, ei ar putea fi audiaţi de judecătorii laici ai instanţei penale.

Reamintim că unul dintre cei mai importanţi cardinali de la Vatican, italianul Angelo Becciu, fostul număr doi din ierarhia Secretariatului de Stat, a fost împins anul trecut la demisie de către papa Francisc, care l-a înştiinţat că era nedemn de încrederea lui întrucât era bănuit de „deturnare de fonduri” de o echipă de anchetatori.

author avatar
Andrei Ștefan