AcasăȘTIRI EXTERNEPanică în Germania, fără gaz rusesc. Nemții cumpără cărbune pentru sobe /...

Panică în Germania, fără gaz rusesc. Nemții cumpără cărbune pentru sobe / Prețurile au explodat

Panică în Germania, fără gaz rusesc. Nemții cumpără cărbune pentru sobe / Prețurile au explodat / Foto: printscreen

Reducerea aprovizionării cu gaz rusesc în urma războiului din Ucraina a dus la o creștere neașteptată în Germania a cererii de cărbune pentru încălzire, în ciuda nocivității sale.

„Niciodată nu am mai văzut o asemenea aglomerație în timpul verii, atât de mulți oameni care doresc cărbune”, spune Frithjof Engelke, un furnizor berlinez de cărbune, care a devenit o marfă rară în capitală.

Între 5.000 și 6.000 de gospodării din Berlin, pe cărbune

Frithjof Engelke, în vârstă de 46 de ani, este proprietarul Hans Engelke Energie, o afacere de familie de peste un secol.

El trebuie să ia comenzi, să organizeze livrările de camioane – programate până în octombrie – și să pregătească produsele pentru cei care vin direct la depozitul său pentru a-și cumpăra combustibilul.

În Berlin, între 5.000 și 6.000 de gospodării încă se încălzesc cu cărbune, o fracțiune infimă din cele aproximativ 1,9 milioane de locuințe, potrivit municipalității. Este vorba adesea de persoane în vârstă, uneori dependente în totalitate de acest combustibil și care locuiesc în case vechi, care nu au fost niciodată renovate, sau care țin încă la sobele vechi.

Anul acesta, însă, noii clienți au sosit „în masă”, subliniază Frithjof Engelke, a cărui afacere s-a diversificat și în domeniul peleților de lemn sau al păcurii, scrie France 24. „Sunt cei care se încălzesc cu gaz, dar care mai au încă o sobă acasă, acum vor cu toții să aibă cărbune”, un fenomen care, spune el, este larg răspândit în Germania.

Jean Blum este unul dintre ei. Bărbatul în vârstă de 55 de ani încarcă în remorcă saci de 25 de kilograme de cărbune. „Cumpăr cărbune pentru prima dată după mulți ani”, a declarat el.

Virajul „eco” mai așteaptă

Odată cu creșterea prețului la gaze, care se va accentua începând cu luna octombrie, când operatorii vor putea transfera creșterea prețurilor la energie către consumatori, el dorește să-și asigure o plasă de siguranță.

„Chiar dacă este rău pentru sănătate, este mai bine decât să fie frig”, spune el. Chiar dacă oamenii trebuie să plătească cu 30% mai mult decât înainte, cărbunele este în continuare mai ieftin decât lemnul, ale cărui prețuri au crescut de peste două ori.

„Sunt îngrijorat, mă întreb dacă va fi suficient gaz pentru toată lumea”, adaugă el, în timp ce Vladimir Putin a oprit deja o parte din gazul de care Germania este puternic dependentă.

Combustibilul negru revine cu voie sau fără voie în țară. Guvernul german a decis deja să sporească utilizarea centralelor pentru a satisface nevoile enorme de energie  ale industriei sale. Chiar dacă nu a renunțat la obiectivul său de a elimina această sursă de energie poluantă până în 2030 și exclude „o renaștere a combustibililor fosili, în special a cărbunelui”, după cum a declarat recent cancelarul Olaf Scholz.

 

author avatar
Tudor Borcea
454 afisari

6 COMENTARII

  1. povesti pentru prosti , am ajuns sa-i plingem pe nemti care au preturi ca la noi sau mai mici la salarii de 7 ori mai mari . sa vina aici sa vada si apoi sa vorbeasca de panica .

    • Băi, o să râzi, da’ îmbuibații ăia din Vest intră-n panică pe bune. Ăia cad psihic dacă le iei dușulețul fierbinte sau curentul sau netul sau pâinea feliată.
      La noi va fi mai simplu dacă chiar vine apocalipsa asta pe care unii o doresc, pentru că noi (o mare parte din noi cel puțin) știm ce-i aia să n-ai apă, gaze sau curent și ne adaptăm. Vesticii însă… o sp le vândă românii gaz la găleată cu livrare prin curier și boii o să pună botu’. De-aia iubesc eu nația asta de hoți… 😀 😀 😀 😀

  2. Într-un videoclip pe care l-am descărcat în 2010 de pe YouTube este descris cu lux de amănunte tot ce s-a întâmplat din toamna lui 2019 încoace în SUA și UE, plus ce mai urmează să se întâmple în aceste 2 zone. Adică plandemie, vaccinare, război, criză economică, crah financiar, foamete, control. Cu lux de amănunte. Videoclipul a fost îndepărtat de pe YouTube (ce coincidență) tot în toamna lui 2019.

  3. Sa le trimitem si cativa moldoveni sa-i invete sa faca focul cu tizic (balega uscata) sa guste si ei din binefacerile civilizatiei estului!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger