AcasăȘTIRI EXTERNEPanică: barilul de petrol depășește 110 dolari. Biden deschide robinetele

Panică: barilul de petrol depășește 110 dolari. Biden deschide robinetele

Prețurile petrolului au continuat să crească miercuri, cu un Brent peste 110 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014, împins de războiul din Ucraina și de temerile pentru aprovizionarea globală. Piețele financiare se tem că Rusia își va reduce drastic exporturile de țiței.

petrol, cotații, Ucraina, Rusia, SUAPrețul barilului de Brent din Marea Nordului pentru livrarea în mai a atins 110,87 dolari în jurul orei 03:00 GMT în Asia, în creștere cu 5,6%, în timp ce WTI din SUA a crescut cu 5,7% la 109, 22 dolari.

Investitorii se tem de o scădere bruscă a exporturilor de petrol din Rusia din cauza sancțiunilor internaționale.

„Problemele lanțului de aprovizionare și presiunile inflaționiste rămân preocuparea principală a multor investitori din întreaga lume”, avertizează Andy McCormick, analist la T. Rowe Price.

Președintele american Joe Biden a anunțat deja că Statele Unite vor elibera 30 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice “pentru a stabiliza piața”.

“Statele Unite au lucrat cu alte 30 de ţări pentru a debloca 60 de milioane de barili de petrol din rezerve din întreaga lume. America va conduce acest efort, deblocând 30 de milioane de barili de petrol”, a declarat Biden în faţa membrilor Congresului în timpul primului său discurs despre Starea Uniunii.

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de țiței din lume și reprezintă peste 40% din importurile anuale de gaze naturale ale Uniunii Europene.

Multe dintre marile companii petroliere- ExxonMobil, Shell, BP, Eni sau Equinor – şi-au propus să renunţe la acţiunile lor în mai multe proiecte comune cu firme ruseşti.

De asemenea, grupul energetic austriac OMV a anunţat că a abandonat planurile de a prelua o participaţie în proiectul unui zăcământ de gaze al Gazprom şi îşi revizuieşte rolul în gazoductul Nord Stream 2.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
317 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger