AcasăȘTIRI EXTERNEPandemia strică banchetul Premiului Nobel pentru Pace

Pandemia strică banchetul Premiului Nobel pentru Pace

Ceremonia de acordare a Premiului Nobel pentru Pace va fi redusă anul acesta din cauza pandemiei de Covid-19, a anunțat directorul Institutului Nobel.

Premiul, care va fi anunţat la 9 octombrie, este în mod tradiţional înmânat laureatului la 10 decembrie, data care comemorează decesul creatorului său, savantul şi industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei. Dar spre deosebire de anii trecuţi, festivitatea nu va avea loc în marea sală a Primăriei Oslo, care poate găzdui o mie de invitaţi, ci în aula unei clădiri a Universităţii din oraș, care poate primi 100 de persoane. Iar banchetul în onoarea laureatului, organizat tradiţional în aceeaşi seară, este anulat. În iulie, la Stockholm, Fundația Nobel anunțase deja anularea, pentru prima dată din 1956, a cinei de gală Nobel din Suedia, unde se acordă celelalte premii (medicină, fizică, chimie, literatură și economie).

Numai premiul păcii este acordat la Oslo. “Vrem să ne coordonăm cu Stockholm şi să subliniem că este un an excepţional: prin urmare, este bine să mutăm ceremonia de înmânare a premiului  într-un alt loc. În al doilea rând, nu am fi putut avea mai mult de 200 de persoane în primărie, într-o sală care poate de fapt să găzduiască o mie, aşa că ar fi fost mai degrabă răsfirat”, a explicat directorul Institutului Nobel, Olav Njolstad. Chiar și așa, nu este sigur dacă laureatul (sau laureaţii) Premiului Nobel pentru Pace va putea merge la Oslo să primească prestigioasa recompensă în acest an, iar Institutul Nobel ia în calcul și o ceremonie online, cu o invitaţie, în persoană, care să fie amânată pentru anul viitor, a precizat Njolstad. Premiul Nobel constă dintr-o medalie de aur, o diplomă și suma de 9 milioane de coroane suedeze (aproximativ 865.000 de euro).

author avatar
Radu Jacotă Redactor
89 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger