AcasăȘTIRI EXTERNEPandemia a răsturnat economia UE

Pandemia a răsturnat economia UE

A fost un an dur pentru economia europeană – lovită de primul val Covid în primăvară și luptându-se cu al doilea din toamnă, fabricile de pe continent au înregistrat o scădere dramatică a producției.

Pe măsură ce pandemia a atins primul său vârf la începutul anului 2020, producția industrială din UE a scăzut cu 27,6% în luna aprilie față de luna precedentă. Unele țări au impus închiderea fabricilor (Italia, Franța, Spania), în timp ce altele (Germania, Suedia) au menținut liniile de asamblare. Odată cu redeschiderea din vară, producția a crescut mai repede decât se aștepta. În octombrie – ultima lună pentru care sunt disponibile date – producția industrială a UE a scăzut cu doar 3,1% față de aceeași lună a anului trecut, notează Politico. Cu toate acestea, analiștii avertizează despre o întoarcere la criză, întrucât al doilea val de pandemie este încă în plină desfășurare în multe țări ale UE și impactul său complet nu este încă înregistrat în date. În ansamblu, indicele de producție european – o măsură a valorii adăugate nete create în întreaga industrie și construcții – a scăzut în primele 10 luni ale anului 2020, cu 95,8, comparativ cu 105,6 pentru tot 2019.

Câștigători și pierzători

Companiile farmaceutice din UE sunt câștigătorii crizei sănătății, înregistrând o creștere cu 5,1% a producției din ianuarie până în octombrie comparativ cu aceeași perioadă de 10 luni din 2019. Cererea de ingrediente farmaceutice precum și substanțele chimice utilizate pentru producerea solvenților și dezinfectanților a fost deosebit de mare din cauza întreruperii lanțurilor globale de aprovizionare, care au împins guvernele UE să majoreze producția internă pentru aceste produse, precum și a ventilatoarelor. Alte sectoare care s-au descurcat mai bine sau nu au suferit atât de mult în timpul pandemiei includ industria alimentară, plus tutun și alcool. Cererea a rămas stabilă pe măsură ce oamenii au rămas blocați acasă. În schimb, industria modei a fost zdrobită de pandemie. Închiderea magazinelor a dus la scăderea producției de textile (27,2%) în perioada ianuarie-octombrie comparativ cu 2019. De asemenea, un sector la fel de afectat este cel al autovehiculelor, cu un minus de 25,8% în aceeași perioadă. Industria combustibililor fosili a înregistrat o scădere severă (petrolul și gazele au scăzut cu 23,7 %, extracția cărbunelui și a lignitului cu 20,7 %) deoarece pandemia a redus cererea de petrol pe termen lung, cu 2,5 milioane de barili pe zi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
127 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger