AcasăȘTIRI EXTERNEPână la urmă unde sunt impozitați cei mai bogați?

Până la urmă unde sunt impozitați cei mai bogați?

Joe Biden vrea să crească impozitele pentru cei mai bogați din Statele Unite cu scopul de  a-și finanța planul de investiții.

Dar un tur mondial de impozitare a miliardarilor arată că puține țări au o taxă reală asupra avuțiilor mari.

Statele Unite

Biden vrea să refacă cota maximă de impozitare de la 37% la 39,6%  pentru cele mai bogate 1% din gospodării, dezvăluind astfel reforma fiscală a lui Donald Trump din 2017. De asemenea, dorește să dubleze aproape rata impozitului pe veniturile celor mai bogați 0,3% dintre americani la 39,6% și să elimine anumite lacune fiscale (pe donații, venituri din fonduri speculative sau chiar investiții imobiliare majore).Acest plan va fi, fără îndoială, subiectul unei lupte acerbe în Congres.

Germania

În Germania  nu a existat nici un impozit pe avere de la suspendarea sa de către Curtea Constituțională în 1995. Dacă cele trei partide de stânga (Linke, Verzii, SPD) și-au inclus restabilirea impozitului în programul lor, subiectul nu va fi discutat la  alegerile actuale, deși 72% dintre germani sunt în favoarea acestei taxe

Franța

Impozitul de solidaritate asupra averii (ISF) a fost desființat în 2018 și înlocuit cu impozitul pe averea imobiliară. În același timp, a fost introdus un impozit unic pe veniturile din capital.O taxă suplimentară pentru veniturile mari a fost introdusă în 2012 și este încă în vigoare. Revista Forbes a evaluat săptămâna trecută averea a 42 de miliardari francezi la aproximativ 510 miliarde de dolari, cu trei nou-veniți între 2019 și 2020.

Spania

Guvernul de stânga al lui Pedro Sanchez a preluat subiectul impozitării în vara anului 2020 pentru a finanța creșterea uriașă a cheltuielilor publice cauzată de pandemie. Impozitarea patrimoniului a trecut de la 2,5% la 3,5%, doar pentru averile de peste 10 milioane de euro, pentru o perioadă „nedeterminată”.Dar în această țară descentralizată, regiunea Madridului, condusă de dreapta, a decis o scutire de 100%. Prin urmare, nu există o taxă pe avere în această regiune, totuși cea mai bogată și unde locuiesc cei mai mulți milionari.

Marea Britanie

În Regatul Unit  nu există impozit pe avere și guvernul lui Boris Johnson nu are un astfel de plan, mai ales că Anglia dorește să rămână atractivă pentru antreprenori și mari averi și după Brexit.Cu toate acestea, economiștii de la London School of Economics și de la Universitatea din Warwick au estimat că o taxă de 5% asupra activelor de peste 500.000 de lire sterline ar putea aduce la buget 260 miliarde de lire sterline.

 Italia

În Italia nu există impozit pe avere și nici o dezbatere în curs. În noiembrie, guvernul de centru-stânga a respins o modificare a proiectului de lege privind finanțele pentru a introduce un „impozit pe avere”, iar dreapta nu îl dorește.

Australia

În Australia , unde rata maximă a impozitului pe venit este de 37%, guvernul liberal nu are intenția de a impozita pe cei bogați. Micul partid al Verzilor a propus recent un impozit pe avere de 6% pentru cei aproximativ 120 de miliardari de pe continent, ale căror averi au crescut cu aproximativ 51 de miliarde de dolari SUA în timpul pandemiei. Această taxă ar strânge 30 de miliarde de dolari în decurs de 10 ani, dar nu are nicio șansă să fie implementată.

India

În India , impozitul pe avere (ISF) a fost abolit de guvernul Narendra Modi în 2015, după decenii de venituri fiscale slabe. Acesta a fost înlocuit cu o suprataxă de până la 37% pentru venituri care depășesc 50 de milioane de rupii (561.000 euro). India este una dintre cele mai inegale țări de pe planetă, iar comunitatea de afaceri pune presiuni pe guvern, denunțând “terorismul fiscal” al autorităților.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
275 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger