AcasăȘTIRI EXTERNEPană de curent în zona exploziilor Nord Stream 1 și 2. Insula...

Pană de curent în zona exploziilor Nord Stream 1 și 2. Insula daneză Bornholm, decuplată de la rețea / Alertă de securitate energetică

Pană de curent în zona exploziilor Nord Stream 1 și 2. Insula daneză Bornholm, decuplată de la rețea / Alertă de securitate energetică / Foto: printscreen

O pană de curent a afectat luni insula daneză Bornholm, situată în Marea Baltică, iar autoritățile au declarat că un cablu submarin din Suedia, care furnizează energie electrică, a fost avariat. Motivul nu a fost dezvăluit iar incidentul vine pe fondul temerilor de sabotaj a infrastructurii critice, după recentele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream 1 și 2.

Compania Trefor, care asigură alimentarea cu energie electrică a insulei Bornholm, a declarat că insula este „din păcate afectată de întreruperi operaționale în acest moment”.

Incidentul, în apropiere de zona avariilor Nord Stream

„Nu există niciun motiv pentru a specula cu privire la cauză în acest moment. Și suntem în curs de clarificare a ceea ce a dus la întreruperea energiei electrice”, a precizat furnizorul pe site-ul său.

Pana de curent a avut loc cu puțin înainte de ora 8.00, a precizat Trefor, adăugând că o treime din populație a beneficiat de realimentare cu electricitate la ora 9.35 și că se așteaptă ca întreaga insulă să fie din nou reconectată până la prânz.

Energinet, o companie publică care deține cablul maritim care furnizează electricitate către Bornholm, a declarat că o defecțiune la rețeaua de înaltă tensiune a dus la pierderea curentului electric de către consumatorii de electricitate din Bornholm și că „lucrează din greu pentru a localiza problema”, scrie ABC News.

O insulă stâncoasă de 588 de kilometri pătrați (227 de mile pătrate), la sud de Suedia, Bornholm este populată de aproape 40.000 de oameni. Dar în apropierea ei, al doar 13 mile nautice, au avut loc avariile de săptămâna trecută la conductele construite de Rusia în Marea Baltică, Nord Stream 1 și 2. Două scurgeri au fost raportate în largul Suediei și două în largul Danemarcei. Toate se aflau în apele internaționale. Occidentul suspectează Rusia de un sabotaj în acest caz.

Guvernele Danemarcei și Suediei au declarat anterior că suspectează că mai multe sute de kilograme de explozibili au folosite în realizarea unui act de sabotaj deliberat. Scurgerile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 au deversat cantități uriașe de metan în atmosferă.

author avatar
Tudor Borcea