AcasăȘTIRI EXTERNEPământul ar putea avea inele ca Saturn: din deșeuri

Pământul ar putea avea inele ca Saturn: din deșeuri

Pământul ar putea avea inele ca Saturn: din deșeuri

Pământul este pe cale să aibă propriile sale inele. Dar vor fi alcătuite doar din deșeuri, spre deosebire de cele ale lui Saturn, avertizează oamenii de știință. Această predicție are sens într-un moment în care resturile spațiale sunt în creștere.

Cucerirea spațiului și turismul spatial dezlănțuie visele umanității. Și poluarea acesteia.

Deșeurile spațiale se adună și numărul acestora nu este de așteptat să scadă pe măsură ce companiile și guvernele lansează la noi programe.

Spațiul, pubela de mâine?

Sateliții, navele, sondele, călătoriile turistice sunt la originea bucăților de deșeuri care se învârt în jurul Pământului. Jake Abbott, profesor de inginerie mecanică la Universitatea din Utah, a făcut o predicție uluitoare.

„Pământul este pe cale să aibă propriile sale inele. Dar vor fi alcătuite doar din deșeuri”, a declarat el într-un interviu pentru Salt Lake Tribune.

Potrivit lui Abbott, Pământul va semăna așadar cu planeta Saturn. Dar cu o diferență notabilă: inelele acestuia sunt formate din roci și resturi de asteroizi.

Potrivit Agenției Spațiale Europene, aproximativ 170 de milioane de resturi spațiale mai mari de un milimetru în diametru se află pe orbita terestră. În plus, sunt 670.000 de deșeuri de mai puțin de trei centimetri. Pe măsură ce companii private precum SpaceX își lansează propriii sateliți, orbita planetei noastre este mai amenințată ca niciodată.

Potrivit Futurism, Pământul se confruntă cu un risc tot mai mare de creștere a coliziunilor, care ar putea crea și mai multe resturi spațiale create de om decât există în prezent. Jake Abbott are o soluție la această problemă: ar fi suficient un braț robotizat la capătul căruia s-ar învârti un magnet.

Acest dispozitiv ar crea curenți electrici numiți „vârtejuri” pentru a controla resturile și a reduce viteza acestora, explică un articol din revista Nature.

Pentru a realiza acest braț super-magnetic, totul este o chestiune de „inginerie”, spune Jake Abbott. Rămâne de construit și de pus în practică, dincolo de teorii.

author avatar
Tudor Borcea