AcasăȘTIRI EXTERNEPakistan, într-o „situație periculoasă” după tentativa de asasinare a lui Imran Khan

Pakistan, într-o „situație periculoasă” după tentativa de asasinare a lui Imran Khan

Pakistan, într-o „situație periculoasă” după tentativa de asasinare a lui Imran Khan / Foto: printscreen

Tentativa de asasinare a fostului premier pakistanez Imran Khan și acuzația ulterioară a acestuia de complot politic împing această țară pe „o pantă periculoasă”, spun analiștii.

 

Imran Khan a scăpat, joi, de o tentativă de asasinat, în timp ce conducea un marș de câteva mii de susținători din Lahore spre capitala Islamabad pentru a cere alegeri anticipate, primul pas în sperata sa revenire la putere.

Problemele sărăciei, pe plan secund luptei pentru putere

Fostul prim-ministru, care a fost împușcat în picior, i-a acuzat pe succesorul său Shehbaz Sharif, pe ministrul de Interne Rana Sanaullah și pe generalul Faisal Nasir, un înalt oficial al serviciilor de informații, că au pus la cale atacul pentru a-l ucide și a dat vina pe un „fanatic religios”.

„Situația politică din Pakistan a intrat într-o fază periculoasă”, a declarat analistul Tauseef Ahmed Khan. Aceste expert, care este și membru al biroului Comisiei pakistaneze pentru drepturile omului, consideră că „într-o țară cu o istorie de haos politic, tulburările se repetă”.

Imran Khan, deși a fost înlăturat de la putere în aprilie, se bucură încă de sprijinul publicului și se luptă cu o avalanșă de plângeri din partea guvernului în exercițiu. Or, guvernul este din ce în ce mai dependent de puternica sa armată – adesea numită „statul profund” – pentru supraviețuirea sa, o dependență care crește odată cu presiunea din țară, potrivit expertului.

„Aceasta este o situație periculoasă – nu numai pentru procesul democratic, ci și pentru țară – în special în ceea ce privește dezvoltarea economică”, spune el. Pentru că „problemele sărăciei, foametei și dezvoltării trec în plan secund”.

Imran Khan și Shehbaz Sharif se acuză reciproc de luni de zile de incompetență și corupție, cu un limbaj și un ton din ce în ce mai contondente, scrie Boursorama.

Critica armatei – care a condus țara timp de jumătate din istoria sa de 75 de ani – a fost întotdeauna o linie roșie care nu ar trebui depășită, dar Khan nu s-a ferit să o facă, atacând din ce în ce mai vehement autoritățile militare.

Într-o declarație emisă vineri, armata a îndemnat guvernul să deschidă un proces de defăimare împotriva lui Khan. Liderii partidului său, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), se află, de asemenea, în cătare. Unii au fost deja urmăriți penal pentru „răzvrătire” și alte acuzații de când Imran Khan a părăsit funcția, precum și jurnaliști considerați apropiați de fostul prim-ministru.

„Acum se pare că o operațiune ar putea fi lansată împotriva PTI”, a avertizat expertul Ahmed Khan, subliniind că partidul s-ar putea diviza. Dacă demonstrațiile uriașe de susținere pentru fostul lider tind să le arate adversarilor săi și armatei că este popular, rezultatul ar putea fi „haos, disperare și dezamăgire”, a adăugat analistul.

 

Într-un astfel de climat tensionat, este puțin probabil ca acuzațiile și negațiile multiple de ambele părți să fie investigate în mod corespunzător, spune Kaiser Bengali, un alt analist politic din Karachi. Iar acest lucru lasă loc teoriilor conspirației, spune el.

„Statul și-a pierdut legitimitatea (… la fel ca și) poliția, legea și alte instituții – chiar și sistemul judiciar”, observă el. Armata „se întreabă ce a mers prost și ce poate face” acum, adaugă expertul.

Guvernul a negat orice implicare în tentativa de asasinat, pe care a atribuit-o unui singur atacator dintr-un sat sărac, motivat de considerente religioase.

Extremismul mișcărilor islamiste

Pakistanul este afectat de zeci de ani de mișcări islamiste violente, care au o influență puternică asupra unei mari părți a populației majoritar musulmane. Imran Khan spune că adversarii săi îl acuză de „profanarea religiei sau a profetului”.

„Extremismul religios este o armă pe care PTI o folosește – la fel și armata și statul”, spune Bengali. „Așadar, ne îndreptăm spre o situație extrem de periculoasă”.

În spatele crizei politice se ascunde o criză și mai profundă: criza economică. „Statul este în faliment, toate resursele pe care le are sunt cheltuite pe datorii, apărare și salarii guvernamentale”, adaugă analistul. „Oricâte firimituri sunt disponibile, politicienii se luptă pentru ceea ce a mai rămas, de aceea lupta a devenit atât de meschină”.

author avatar
Tudor Borcea
303 afisari

2 COMENTARII

  1. Să zică mersi că n-a avut soarta doamnei Benazir Bhutto. Lui i s-a arătat doar pisica de către prietenii care intervin veșnic în statele care nu li se supun. Se știe bine care sunt aceștia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger