AcasăȘTIRI EXTERNEPact strategic Washington-Londra. Marea Britanie, hub gazier pentru GNL-ul american către Europa

Pact strategic Washington-Londra. Marea Britanie, hub gazier pentru GNL-ul american către Europa

Pact strategic Washington-Londra. Marea Britanie, hub gazier pentru GNL-ul american către Europa / Foto: Facebook

Companiile gaziere americane de gaze vor fi îndemnate să își sporească exporturile către Europa prin Marea Britanie, în cadrul unui nou parteneriat energetic transatlantic convenit de premierul britanic Rishi Sunak și președintele SUA, Joe Biden.

Noul „Parteneriat pentru securitate și accesibilitate energetică între Marea Britanie și SUA”, anunțat miercuri, include un angajament din partea Casei Albe de a „depune eforturi pentru a exporta cel puțin 9-10 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) în cursul anului viitor prin intermediul terminalelor din Regatul Unit”, a declarat Downing Street.

Gură de oxigen, fără gazul rusesc

Aceasta include atât gazul pentru consumul din Marea Britanie, cât și gazul care ar putea fi reexportat în Europa continentală prin conducte.

Marea Britanie are trei terminale GNL – două în Milford Haven, Țara Galilor și unul în Medway, Kent – și a devenit un centru important pentru livrările de GNL către Europa din SUA. O gură de oxigen vitală în condițiile în care continentul a încercat să înlocuiască gazul rusesc prin conducte, de la invazia Moscovei în Ucraina.

Noul parteneriat dintre Washington și Londra reflectă în multe privințe un grup operativ existent între SUA și UE, care se concentrează, de asemenea, pe securitatea energetică. Acesta va fi condus de un „grup de acțiune comună” format din înalți oficiali ai Casei Albe și ai guvernului britanic, a declarat Downing Street, prima întâlnire virtuală urmând să aibă loc joi.

Pe lângă faptul că va contribui la garantarea aprovizionării cu gaze naturale a Marii Britanii și a UE, grupul va lucra la investiții globale în energie curată și eficiență, precum și la promovarea energiei nucleare, inclusiv a reactoarelor modulare mici, în țările terțe, informează Politico.

Premierul britanic Rishi Sunak și președintele american Joe Biden au discutat despre acest parteneriat la summitul G20 din Indonezia, luna trecută.

„Acest parteneriat va reduce prețurile pentru consumatorii britanici și va contribui la eliminarea definitivă a dependenței Europei de energia rusă”, a declarat Sunak. „Împreună, Regatul Unit și SUA se vor asigura că prețul global al energiei și securitatea aprovizionării noastre naționale nu vor mai putea fi niciodată manipulate de capriciile unui regim falimentar. Avem resursele naturale, industria și gândirea inovatoare de care avem nevoie pentru a crea un sistem mai bun și mai liber și pentru a accelera tranziția către o energie curate”.

Angajamentul privind GNL va depinde de companiile exportatoare de gaze din SUA. La fel ca în cazul grupului său de lucru cu UE, guvernul SUA va juca probabil rolul de a încuraja companiile să își direcționeze încărcăturile către Marea Britanie.

„Avantaj diplomatic” pentru Londra

Cele două părți vor „identifica și rezolva în mod proactiv orice probleme cu care se confruntă exportatorii și importatorii”, a declarat Downing Street, adăugând: „Vom căuta să identificăm oportunități pentru a sprijini contractele comerciale care sporesc securitatea aprovizionării”.

Adam Bell, un fost oficial guvernamental britanic din domeniul energiei, în prezent șef al departamentului de politici la firma de consultanță Stonehaven, a declarat că există un „avantaj diplomatic” în cazul în care Marea Britanie facilitează fluxurile de gaze către UE.

„Mai ales în această iarnă, când vom dori ca prin țevi să curgă gaz în cealaltă direcție; Europa are depozite pe care noi nu le avem”. De asemenea, Marea Britanie ar beneficia de taxe de transport, deoarece gazul trece prin rețeaua sa, a adăugat Bell.

author avatar
Tudor Borcea
394 afisari

2 COMENTARII

  1. Ma Borceo ,Ce HUB e ala ?,GNL americane la preturi de 400 % !!!!!!!!!!,cine dracu se inghesuie ?.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger