AcasăȘTIRI EXTERNEPacostea Europei: inflația, mai mare decât cea din SUA

Pacostea Europei: inflația, mai mare decât cea din SUA

Soarta economică este diferită pe malurile Atlanticului

Europa se confruntă cu o problemă de inflație mai dificilă decât SUA, investitorii și analiștii avertizând tot mai mult asupra riscului de divergență transatlantică atât în ceea ce privește soarta economică, cât și reacțiile factorilor de decizie politică.

După ce anul trecut a crescut vertiginos până la maxime de mai multe decenii, inflația prețurilor de consum în SUA a coborât mai rapid și se situează acum la un nivel mult mai redus. Creșterea anuală a salariilor lucrătorilor din Regatul Unit și din multe țări din zona euro a depășit în ultimele luni creșterile salariale ale omologilor lor americani.

În timp ce economia Europei slăbește substanțial, SUA a înregistrat o expansiune de 2,1%. Această cifră pentru al doilea trimestru, coroborată cu semnele de slăbiciune a pieței muncii, a ridicat speranțele unei „aterizări ușoare” a Americii, adică stăpânirea inflației fără recesiune.

„Există semne reale de divergență”, a declarat Katharine Neiss, un fost oficial al Băncii Angliei, care este în prezent economist șef pentru Europa la PGIM Fixed Income. „Spre deosebire de Europa, inflația de bază din SUA a scăzut în mod constant și destul de consistent de la jumătatea anului trecut”.

Huw Pill, economistul-șef al Băncii Angliei, a precizat că Europa „s-a confruntat cu o combinație diferită de șocuri”, subliniind că acestea au fost mult mai greu de gestionat pentru cei care stabilesc ratele decât cele din SUA.

În condițiile în care atât veniturile corporative, cât și cele personale au fost afectate mai puternic în Europa, întreprinderile și gospodăriile au luptat mai mult decât în SUA pentru a rezista pierderilor, încorporând inflația mai adânc.

Factorii de decizie politică și economiștii din SUA sunt mai optimiști și în ceea ce privește traiectoria inflației. Cei mai mulți se așteaptă ca presiunile asupra prețurilor să continue să se atenueze – cel puțin în lunile următoare.

Noile date furnizate vineri de Biroul de Statistică a Muncii din Statele Unite au arătat o creștere a câștigurilor medii orare care s-a menținut la un ritm anual de 4,3% pentru luna august.

În schimb, nivelul salariilor din Marea Britanie a crescut cu 8,2% în al doilea trimestru. Costurile orare cu forța de muncă din zona euro ar trebui să continue să crească cu aproape 5%, aproape de maximul istoric.

„Ne așteptăm ca o creștere mai fermă a salariilor să mențină inflația serviciilor la un nivel mai ridicat în Europa decât în SUA”, spune economistul-șef european al Goldman Sachs, Sven Jari Stehn.

Rata globală a inflației din zona euro a stagnat la 5,3% în august, în condițiile în care creșterea prețurilor la combustibili și eliminarea subvențiilor la electricitate și gaze au determinat o revenire a inflației la energie.

Inflația de bază, excluzând energia și alimentele, a scăzut ușor în blocul european al monedei unice. Dar, la 5,3% rămâne aproape de un nivel record stabilit în martie.

Isabel Schnabel, un executiv al Băncii Centrale Europene, a avertizat că inflația din zona euro va scădea probabil mai lent decât a crescut. „Întreprinderile și firmele  se grăbesc să transfere creșterile mari de costuri către consumatori”

În Marea Britanie, inflația globală a fost de 6,8% în iulie, iar cea de bază a înregistrat 6,9%. În SUA, între timp, inflația indicelui principal al cheltuielilor de consum personal este acum de 3,3%.

Mulți economiști prevăd că inflația mai scăzută va permite Rezervei Federale a SUA  să nu mai crească ratele, prognozând în același timp încă două astfel de mișcări din partea Băncii Angliei și încă una din partea BCE.

„Există o separare destul de mare între ceea ce se confruntă Europa și ceea ce ne confruntăm noi”, a declarat Peter Tchir, șeful strategiei macro la Academy Securities din SUA. „Nu m-ar surprinde dacă peste un an vom fi din nou îngrijorați de deflație, mai degrabă decât de inflație”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor