AcasăȘTIRI EXTERNEPablo Escobar de Mexic își construiește propriul spital privat: Cel mai căutat...

Pablo Escobar de Mexic își construiește propriul spital privat: Cel mai căutat om din țară a profitat din plin de pandemia de COVID-19

Se pare că unul dintre cei mai căutați traficanți de droguri din Mexic, El Mencho,  și-a construit propriul spital privat în vestul statului Jalisco.

Șeful cartelului, al cărui nume real este Nemesio Oseguera Cervantes, a devenit un infractor renumit al regiunii în ultimele luni, după ce membrii organizației criminale au încercat să-l omoare pe șeful poliției din Mexic. La începutul acestei luni, un videoclip viral de pe social media îi arată pe membrii bine înarmați ai lui El Mencho, însă Guvernul din Mexic a pus sub semnul întrebării veridicitatea materialului.

Săptămâna aceasta, au apărut noi afirmații despre șeful cartelului Jalisco New Generation din Mexic, susținând că acesta sponsorizează construcția unui spital. Ziarul El Universal a scris că traficantul în vârstă de 54 de ani a construit clinica din El Alcíhuatl, un sat situat la aproximativ 250 km sud-vest de capitala Jalisco, Guadalajara. Gangsterii din America Latină plătesc cadre medicale pentru a evita spitalele oficiale în cazul în care sunt împușcați de forțele de securitate.

Pablo Escobar de Mexic și-ar fi construit propriul spital, deși e cel mai căutat om din țară

Expertul în crima organizată Chris Dalby a declarat că acest cartel a profitat de pandemia Covid-19 pentru a se extinde în state mexicane precum Zacatecas, Veracruz și Guanajuato.

„Este foarte discret. Nu se arată … Nu este un om popular în rândul ca El Chapo, care a cultivat acel cult al personalității, care a fost văzut relaționând cu oamenii, relativ precum Pablo Escobar. Este unul dintre traficanții de droguri care vor să rămână ascunși”, a declarat aceasta.

Se pare că El Mencho a luat decizia de a-și construi propriul spital din cauza reticenți de a se aventura în afara rețelei. În plus, un alt traficant din rețeaua lui ar suferi de o boală renală pe care o tratează cu greu. Ziarul a mai scris faptul că angajații traficantului și localnicii au folosit clinica.

„Cartelul Jalisco este în vogă acum”

Chris Dalby, un expert în crimă organizată care studiază cartelul din Mexic, a declarat că autoritățile îl consideră în prezent  pe El Mencho „inamicul public nr. 1”. Sub conducerea sa, cartelul a evoluat ca cea mai puternică organizație criminală din Mexic – contrabandă cu cantități uriașe de cocaină, marijuana și droguri sintetice, fentanil în SUA, precum și trafic de arme, persoane și combustibil.

„Cartelul Jalisco este în vogă acum”, a punctat Dalby, redactorul principal al InSight Crime, care urmărește crimele organizate din America Latină.

Faima din ce în ce mai mare a grupului l-a determinat pe președintele Andrés Manuel López Obrador să intervină în prinderea acestui traficant.

„Dacă armata mexicană ar face un efort concertat, sunt sigur că l-ar putea găsi pe El Mencho și că l-ar putea elimina”, a spus Dalby.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu