AcasăȘTIRI EXTERNEOtravă, FSB și Covid-19. Unul din asasinii fostului spion rus Alexandr Litvinenko...

Otravă, FSB și Covid-19. Unul din asasinii fostului spion rus Alexandr Litvinenko a murit la Moscova

Otravă, FSB și Covid-19. Unul din asasinii fostului spion rus Alexandr Litvinenko a murit la Moscova

Dmitri Kovtun, unul dintre cei doi ruși acuzați de Marea Britanie de otrăvirea criticului Kremlinului, Alexandr Litvinenko, la Londra, în 2006, a murit de Covid-19 într-un spital din Moscova, a anunțat sâmbătă agenția de presă Tass.

Alexandr Litvinenko a murit la câteva săptămâni după ce a băut ceai verde în care fusese introdus poloniu-210 radioactiv, la Hotelul Millennium din Londra, unde s-a întâlnit cu Kovtun și cu celălalt suspect rus, Andrei Lugovoi.

Putin ar fi dat ordinul

Anchetatorii britanici au găsit urme de poloniu în mai multe locuri din Londra unde Kovtun și Lugovoi au fost, inclusiv în birouri, hoteluri, avioane și pe stadionul de fotbal Arsenal. Aceștia au negat că ar fi comis otrăvirea, iar Rusia a refuzat să-i extrădeze pentru a fi judecați, scrie U.S. News.

Litvinenko, cetățean britanic, era un fost ofițer FSB care devenise un adversar declarat al președintelui rus Vladimir Putin. De pe patul de moarte, el l-a acuzat pe Putin că a ordonat uciderea sa, dar Kremlinul a negat întotdeauna orice rol.

Un judecător în cadrul unei anchete britanice privind cazul a concluzionat în 2016 că asasinatul a fost o operațiune a FSB din Rusia, care a fost probabil aprobată de directorul său de la acea vreme, Nikolai Patrușev, și de Putin însuși.

TASS l-a citat pe Lugovoi, în prezent un membru proeminent al parlamentului rus, spunând că deplânge moartea unui „prieten apropiat și credincios”.

author avatar
Tudor Borcea
282 afisari

2 COMENTARII

  1. „Anchetatorii britanici au găsit urme de poloniu în mai multe locuri din Londra unde Kovtun și Lugovoi au fost,”

    -e invers:
    au dat mana,
    au baut impreuna 1 ceai
    si s-a raspandit poloniu ca covidu…….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger