AcasăȘTIRI EXTERNEOroare în Afganistan. O fostă deputată, ucisă noaptea în locuința sa

Oroare în Afganistan. O fostă deputată, ucisă noaptea în locuința sa

Oroare în Afgganistan. O fostă deputată, ucisă noaptea în locuința sa / Foto: printscreen

O fostă deputată afgană a fost ucisă împreună cu una dintre gărzile sale de corp în locuința sa din Kabul, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de persoane înarmate, a anunțat duminică poliția.

 

Mursal Nabizada, care a fost membră a parlamentului sub guvernul anterior susținut de Occident, a refuzat să părăsească Afganistanul atunci când talibanii au preluat puterea, în august 2021.

„A rămas să lupte pentru poporul ei”

Ea a fost împușcată mortal în timpul nopții de atacatori necunoscuți, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al poliției, Khalid Zadran. Unul dintre frații ei a fost de asemenea rănit în atac, a precizat aceeași sursă într-un comunicat.

Forțele de securitate au deschis o anchetă pentru a încerca „să-i găsească pe criminali și să-i aducă în fața justiției”, a adăugat purtătorul de cuvânt al poliției.

Mursal Nabizada, în vârstă de 32 de ani, din provincia estică Nangarhar, fusese aleasă deputat în Parlamentul din Kabul în 2018. Absolventă a unei facultăți de administrare a afacerilor, ea și-a terminat studiile în Peshawar, în Pakistanul vecin, înainte de a se întoarce în Afganistan.

Fosta sa colegă din parlament, Mariam Solaimankhil, a adus un omagiu unui „adevărat pionier”. „O femeie puternică și deschisă, care a luptat pentru ceea ce credea, chiar și în fața pericolului”, a scris ea pe Twitter. „Deși i s-a oferit șansa de a părăsi Afganistanul, a ales să rămână și să lupte pentru poporul ei”, a declarat Mariam Solaimankhil.

Mursal Nabizada „a fost ucisă în întuneric, dar #Talibanii își construiesc sistemul lor de apartheid de gen în plină zi”, a reacționat într-un tweet europarlamentarul german ecologist Hannah Neumann, informează Boursorama.

Pe parcursul celor două decenii de intervenție militară condusă de SUA în Afganistan, femeile au ajuns în poziții importante în societatea afgană, multe dintre ele devenind judecătoare, jurnaliste, ofițeri de poliție sau intrând în politică.

Cu toate acestea, majoritatea femeilor au fugit din țară de când talibanii au recâștigat puterea în august 2021. De la întoarcerea lor, talibanii au impus restricții severe asupra femeilor afgane, interzicându-le accesul la locurile de muncă publice, la licee și universități și în parcuri. De asemenea, au ordonat femeilor să se acopere în public, de preferință cu o burqa (văl complet).

author avatar
Tudor Borcea