AcasăȘTIRI EXTERNEOriginea Covid-19 și secretomania Chinei. Biden cere un raport în 90 de...

Originea Covid-19 și secretomania Chinei. Biden cere un raport în 90 de zile

Originea Covid-19 și secretomania Chinei. Biden cere un raport în 90 de zile/ Foto: Facebook

Ipoteza unui accident de laborator la Institutul de Virusologie din Wuhan (oraș din centrul Chinei, în provincia Hubei, considerat epicentrul pandemiei Covid-19) revine în dezbaterea americană. Iar președintele Joe Biden vrea să facă presiuni asupra Chinei pentru a obține răspunsuri.

Președintele SUA, Joe Biden, a cerut miercuri serviciilor americane de informații să „își dubleze eforturile”, să  „colecteze și să analizeze elementele care ne-ar putea apropia de o concluzie finală” în termen de 90 de zile.

Multă vreme respins de OMS și majoitatea experților, scenariul unui accident de laborator în Wuhan, a revenit cu vigoare în ultimele săptămâni în dezbaterea americană. Și nu numai: din ce în ce mai mulți oameni de știință afirmă că nu există nici o dovadă că un accident de laborator trebuie exclus în ancheta privind originea SARS-CoV-2.

Joe Biden a precizat că activitatea serviciilor americane de informații, care se concentrează pe două ipoteze (origine animală sau scurgere dintr-un laborator) nu a permis până acum să se ajungă la „o concluzie definitivă”.

Dar, concret, cum?

„Statele Unite vor continua să colaboreze cu partenerii săi din întreaga lume pentru a face presiuni asupra Chinei astfel încât să participe la o anchetă internațională completă, transparentă și bazată pe dovezi”, a adăugat Biden, deplângând atitudinea Beijingului cu privire la această problemă, scrie Le Monde.

Dar, concret, cum ar putea SUA restarta ancheta în acest dosar care pare că nu se mișcă de luni de zile? Va aborda Biden chestiunea direct cu omologul său chinez Xi Jinping? Ce mijloace de presiune are de gând să adopte? Casa Albă a rămas evazivă, vorbind doar de acest termen de 90 de zile și că „Beijingul trebuie să facă mai mult”.

Beijing: SUA difuzează „teorii complotiste”

Cu câteva ore înainte de comunicatului de presă al lui Joe Biden, Beijingul a acuzat, miercuri, Washington  că difuzează „teorii complotiste” asupra originilor pandemiei. China a combătut întotdeauna cu înverșunare teoria conform căreia Covid-19 ar fi putut scăpa dintr-unul din laboratoarele sale, în special de la Institutul de Virusologie din Wuhan, arătat cu degetul de fosta administrație Trump.

Ambasada Chinei la Washington a declarat joi că politizarea originilor Covid-19 ar împiedica investigațiile. China susține „un studiu complet al tuturor primelor cazuri de Covid-19 descoperite în întreaga lume și o anchetă aprofundată a anumitor baze secrete și laboratoare biologice din întreaga lume”, a declarat ambasada în remarcile atribuite unui purtător de cuvânt, publicate pe site-ul său.

Săptămâna aceaasta, un articol publicat de Wall Street Journal a relansat speculațiile în SUA, pe măsură ce apelurile pentru o anchetă mai aprofundată se înmulțesc, inclusiv în sânul comunității științifice.

După o delegație de patru săptămâni la Wuhan, la începutul anului, un studiu comun al OMS și al experților chinezi, din martie, a considerat un accident de laborator „extrem de puțin probabil ”.

Primele cazuri de Covid-19 au fost identificate la sfârșitul anului 2019 în Wuhan, înainte ca virusul să se răspândească pe tot globul și să ucidă aproape 3,5 milioane de oameni.

 

 

author avatar
Tudor Borcea