AcasăȘTIRI EXTERNEOriginea Covid-19 și gogoșile Chinei. Experți internaționali cer anchetarea unui accident de...

Originea Covid-19 și gogoșile Chinei. Experți internaționali cer anchetarea unui accident de laborator

Originea Covid-19 și gogoșile Chinei. Experți internaționali cer anchetarea unui accident de laborator

Într-o scrisoare publicată în prestigioasa revistă Science, un grup de 18 oameni de știință afirmă că nu există dovezi suficiente pentru a decide dacă o origine naturală a cauzat pandemia Covid-19 și că toate pistele trebuie analizate. Multă vreme, OMS a ocolit suspect ipoteza unui accident de laborator la Institutul de Virusologie din Wuhan, orașul chinez cosiderat epicentrul pandemiei.

Ideea că pandemia Covid-19 ar putea fi cauzată de un accident de laborator a fost denunțată acum un an ca o teorie a conspirației.

Dar originea virusului care a ucis milioane de oameni rămâne un mister, iar posibilitatea ca acesta să provină dintr-un laborator rămâne o pistă pe care trebuie mers, consideră acum experții.

Într-o corespondență publicată în revista Science, 18 biologi eminenți susțin apelurile pentru o nouă investigație asupra tuturor originilor posibile ale virusului și solicită laboratoarelor și agențiilor chineze să își deschidă dosarele pentru analize independente.

Concluziile OMS, puse la îndoială

Scrisoarea, scrisă de microbiologul Universității Stanford, David Relman, și de virusologul Universității Washington, Jesse Bloom, atacă un studiu comun recent privind originile Covid-19 realizat de Organizația Mondială a Sănătății și China, care a concluzionat că un virus al unei specii de liliac a ajuns probabil la om, prin intermediul unui intermediar animal, și că un accident de laborator a fost „extrem de puțin probabil”.

Această concluzie nu a fost justificată științific, potrivit autorilor scrisorii, deoarece nu a fost găsită nicio urmă a modului în care virusul a trecut la oameni. Teoria unui accident de laborator a fost examinată doar superficial. Doar câtva din cele 313 de pagini ale raportului OMS privind originile Covid-19, și anexele sale, sunt dedicate acestui subiect.

China denunță „suspiciuni deplasate”

Experimentele de modificare a agenților patogeni erau în desfășurare la Institutul de Virusologie din Wuhan, principalul centru chinez pentru studierea virusului descoperit la lilieci, similar cu SARS-CoV-2. Unii consideră faptul că Covid-19 a apărut pentru prima dată în orașul în care se află laboratorul drept o dovadă indirectă că un accident de laborator ar putea fi la originea pandemiei.

Chiar dacă oamenii de știință chinezi au susținut că nu au avut loc scurgeri de laborator, autorii scrisorii solicită o investigație mai independentă. „O investigație adecvată trebuie să fie transparentă, obiectivă, bazată pe date, să includă expertiză largă, să fie supusă unei supravegheri independente și să fie gestionată în mod responsabil pentru a minimiza impactul conflictelor de interese”, susțin aceștia, scrie Ouest-France.

„Agențiile de sănătate publică și laboratoarele de cercetare trebuie să își deschidă dosarele pentru public. Anchetatorii trebuie să documenteze veridicitatea și proveniența datelor din care se efectuează analizele și concluziile trase” adaugă biologii.

Șeful direcției pentru maladii emergente al Institutului de Virusologie din Wuhan, Shi Zhengli, a declarat că suspiciunile semnatarilor scrisorii „sunt deplasate” și ar afecta capacitatea lumii de a răspunde la pandemii.

„Acest lucru este complet inacceptabil”, a spus Shi Zhengli despre apelul grupului de a consulta dosarelee laboratorului său. „Cine poate furniza dovezi care nu există?”, a întrebat Shi.

author avatar
Tudor Borcea
630 afisari

1 COMENTARIU

  1. sa raspunda ala de la oms ca a bulversat prin decizia lui omenirea si nu a fost in stare sa gaseasca pacientul unu care a declansat in schimb de semnat a semnat !!!!!!!un criminal inm tara lui pus sa ia decizii mondiale!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger