AcasăȘTIRI EXTERNEOriginea Covid-19. Se apropie funia de par pentru China. Presiuni pe OMS...

Originea Covid-19. Se apropie funia de par pentru China. Presiuni pe OMS pentru aflarea adevărului

Originea Covid-19. Se apropie funia de par pentru China. Presiuni pe OMS pentru aflarea adevărului/ Foto: Facebook

Reunite cu ocazia celei de-a 74-a Adunare Mondială a Sănătății, mai multe țări, inclusiv Statele Unite, au cerut la OMS investigații suplimentare cu privire la originile Covid-19. Prima fază a misiunii, desfășurată în China, a ridicat mai multe întrebări decât a rezolvat.

Ancheta OMS în China a fost realizată la începutul anului în regiunea Wuhan, considerată epicentrul pandemiei. Condusă în comun de experți internaționali și oameni de știință chinezi, ancheta a început în contextul suspiciunii lipsei de independență a OMS față de China, acuzată că a împiedicat misiunea, trenând cu luni înainte de a accepta vizita.

În timpul dezbaterilor care au loc online de la Geneva și care reunesc cele 194 de țări membre ale OMS, un reprezentant american, Jeremy Konyndyk, a subliniat marți importanța de a avea „o investigație solidă, cuprinzătoare și condusă de experți cu privire la originile Covid-19”. „Este important să pregătim faza 2 a studiului privind originile pentru ca acesta să aibă succes”, a spus el, spunând că analiza ar trebui „să se bazeze pe știință” și „să fie independentă”.

Alte țări, între care Australia, Japonia și Portugalia – care a vorbit în numele Uniunii Europene – au făcut apeluri similare. „Cerem ca studiul OMS cu privire la originile SARS-CoV-2 să progreseze”, a declarat ambasadorul portughez Rui Macieira, care a solicitat un „calendar precis” pentru restul demersurilor.

Lista ipotezelor: să nu supărăm Beijingul

Raportul experților publicat în martie a întocmit o listă de ipoteze și a concluzionat că cel mai probabil este transmiterea noului coronavirus de la o specie de liliac la un animal intermediar – care nu este încă cunoscut – înainte ca acesta să se adapteze la om și să declanșeze criza sanitară globală.

Experții recomandă cercetări suplimentare cu privire la ipoteza lor principală, dar și privind alte scenarii. Doar unul a fost cu grijă acoperit și împachetat: virusul ar fi putut scăpa în urma unui accident de laborator în Wuhan. O ipoteză „extrem de puțin probabilă”, potrivit raportului OMS, care nu-i consacră decât puțin spațiu.

Dar această excludere cu bună știință, fără a prezenta nici o dovadă, a iritat comunitatea științifică internațională. Până când directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a corectat rapid situația și a dat asigurări că toate ipotezele rămân pe masă, criticând în același timp lipsa de acces la datele din China.

În jurul cozii

Șeful delegației oamenilor de știință internaționali, Peter Ben Embarek, a minimizat problema, spunând că în China, ca și în alte părți, unele date nu pot fi împărtășite din motive de  „respectare a vieții private” și că face eforturi pentru a găsi soluții pentru a avea acces la date „în faza 2 a studiului”.

Dar de atunci, OMS nu a dat nicio informație cu privire la derularea cercetărilor, în timp ce mai mulți oameni de știință au denunțat rolul disproporționat pe care l-a jucat Beijingul în prima fază a studiului și au cerut ca lucrurile să se schimbe pentru viitoarea etapă.

„Scopul acestei investigații nu este de a atribui responsabilități, ci de a ne baza pe știință, de a găsi originea virusului și a epidemiei, care să ne ajute pe toți să evităm ca o astfel de catastrofă globală să aibă din nou loc”, a declarat reprezentantul SUA Jeremy Konyndyk.

Oriunde, dar în China nu

Apelul său a fost susținut de secretarul pentru Sănătate al SUA, Xavier Becerra, care a solicitat faza 2 a studiului pentru a oferi experților „independența necesară pentru a evalua pe deplin originea virusului și primele zile ale epidemiei”. Dar Beijingul dorește să împiedice cu orice preț să fie învinuit de pandemia Covid-19, iar guvernul pare să facă tot posibilul pentru ca ancheta să continue în altă parte decât în ​​China.

Determinarea modului în care virusul, care a ucis peste 3,4 milioane de vieți în întreaga lume, a fost transmis oamenilor este considerată crucială în încercarea de a preveni următoarea pandemie.

Dar OMS nu poate investiga deocamdată cu mână forte într-o țară. Mai multe țări și experți au solicitat ca agenția să primească puteri extinse pentru a trimite rapid experți în perioade de criză, dar propunerea nu este inclusă în proiectul de rezoluție privind consolidarea OMS, care urmează să fie adoptat săptămâna aceasta.

De asemenea, se așteaptă ca țările să decidă, în timpul adunării, să amâne până în noiembrie decizia de a lansa sau nu negocierile privind un tratat privind pandemiile, instrument apărat de OMS și de mai multe țări, inclusiv Franța și Germania.

 

author avatar
Tudor Borcea
604 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger