AcasăȘTIRI EXTERNEOriginea Covid-19. OMS își pierde credibilitatea, încep anchetele independente. Cine este colectivul...

Originea Covid-19. OMS își pierde credibilitatea, încep anchetele independente. Cine este colectivul DRASTIC?

Originea Covid-19. OMS își pierde credibilitatea, încep anchetele independente. Cine este colectivul DRASTIC?/ Foto: Facebook

Estimând că raportul Organizației Mondiale a Sănătății nu a fost întocmit în deplină independență, cu exonerarea Chinei de orice responsabilitate în răspândirea pandemiei Covid-19, acest colectiv face propriile cercetări cu privire la originea coronavirusului.

Deși a fost așteptat ca un document fundamental care să facă lumină cu privire la cauzele pandemiei care afectează întreaga planetă, raportul experților OMS, în colaborare cu specialiștii chinezi, privilegiază ipoteza unei transmisii a maladiei la om, via un animal infectat, și înlătură teza unei scăpări a virusului dintr-un laborator chinez.

Dar, la 15 luni de la apariția primelor cazuri de Covid-19, la sfârșitul lunii decembrie 2019, în orașul chinez Wuhan (considerat epicentrul pandemiei) , din ce în ce mai mulți sunt îngrijorați de lipsa de independență a experților și acuză OMS de servilism în fața Beijingului.

Acesta este și cazul colectivului „DRASTIC”, care și-a lansat propria anchetă independentă asupra originii pandemiei. Cine sunt și de ce nu au încredere în rezultatele anchetei OMS?

DRASTIC, adică Decentralized Radical Autonomous Search Team Investigating Covid-19 este un colectiv pluridisiplinar, alcătuit din 30 de persoane, în special cercetători asiatici, înființat în februarie anul trecut.

„Este un colectiv de oameni de știință, dar nu numai, care și-au unit forțele pentru a investiga posibilele origini ale SARS-CoV-2”, explică Gilles Demaneuf, analist de date din Noua Zeelandă, membru al colectivului.

Acest grup multidisciplinar include „biologi, specialiști în genetică, ingineri cu cunoștințe de construcție și întreținere a laboratoarelor, specialiști în date, analiști, specialiști în open-data, specialiști în cultura chineză”, a precizat Gilles Demaneuf. El a adăugat că orice alt specialist este binevenit în rândul colectivului DRASTIC „atâta timp cât contribuie” la aflarea adevărului despre Covid-19. Pe de altă parte, unii membri aleg să rămână anonimi, pe Twitter, pentru a se proteja de posibile represalii.

„Vrem să găsim fapte, dovezi și nu sofisme”

La începutul anului 2020, internautul Billy Bostinkson (un pseudonim) pune bazele colectivului DRASTIC, pe Twitter. „Toată lumea s-a regăsit într-un fel sau altul în contact cu DRASTIC în timpul cercetărilor personale, fie după ce a citit articole de cercetare de la anumiți membri, fie prin intermediul rețelelor sociale”, explică Gilles Demaneuf.

„Scopul nostru este să aflăm originea virusului, să înțelegem unde, cum și de ce a început epidemia. Vrem să găsim fapte, dovezi și nu sofisme ”, adaugă Rodolphe de Maistre, manager de proiect într-o companie de inginerie și membru al colectivului.

Și dacă grupul a abordat subiectul, este și pentru că membrii săi cred că teza unei scurgeri accidentale a unui virus modificat la Institutul de Virusologie din Wuhan, infirmată de autoritățile chineze și respinsă de raportul comun al OMS și China, este totuși explicația „cea mai plauzibilă”, avansează André Goffinet, profesor la Institutul de Neuroștiințe din Louvain (Belgia), membru al colectivului.

În februarie 2020, revista Nature a dezvăluit că, în 2012, o formă de pneumonie severă a ucis deja șase mineri în sud-vestul Chinei. Minerii primiseră sarcina de a curăța o mină de cupru dezafectată, populată de mai multe colonii de lilieci.

După tragedie, Shi Zhengli, un celebru virusolog de la un laborator din Wuhan, a prelevat probe din mină și a descoperit, în 2013, RaTG13: adică un betacoronavirus asemănător SARS care afectează specia de liliac Rhinolophus affinis.

În februarie 2020, Shi Zhengli a susținut că a găsit în probele ei un virus care ar fi asemănător în proporție de peste 96% cu SARS-CoV-2.

OMS anchetează cu directive chinezești

De aici și întrebările multor oameni de știință din întreaga lume. „OMS pur și simplu nu investighează o altă origine decât o zoonoză (boli sau infecții care sunt transmise de la animale la oameni și invers)”, deplânge Gilles Demaneuf.

Dacă nu rezolvă misterul originilor SARS-CoV-2, raportul OMS estimează transmiterea la om a virusului printr-un animal intermediar „de la probabilă la foarte probabilă”, dar a respins scenariul unui incident de laborator, considerându-l „extrem de puțin probabil”.

Pentru membrii colectivului DRASTIC, ancheta OMS nu a fost făcută în deplină trasparență, întâi de toate China validând experții OMS. „OMS a sugerat 17 membri internaționali care au fost validați de China”, explică Gilles Demaneuf.

Rodolphe de Maistre merge și mai departe, susținând că nu a fost o investigație a OMS, ci pur și simplu concluziile experților locali: „Experții OMS au plecat în China. Dar s-au întâlnit cu oamenii de știință chinezi care le-au transmis concluziile lor, nimic mai mult”.

Au exclus orice accident de laborator

Pentru unii, chiar subiectul anchetei este părtinitor. „Ordinea de zi a misiunii OMS-China a fost dictată, sau în orice caz supusă aprobării Beijingului. Anchetatorii au fost însărcinați în mod explicit să înțeleagă modul în care virusul ar fi putut trece de la lilieci la oameni. Au exclus să ia în considerare ipoteza unui accident de laborator sub pretextul că este prea puțin probabil, ceea ce este fals”, afimă André Goffinet, scrie 20 Minutes.

„Dacă OMS ar fi dorit să investigheze cu adevărat un posibil accident de laborator, ar fi format o echipă diferită, cu experți în riscuri de laborator. Așa a făcut, de exemplu, în cazul accidentelor de laborator SARS din Singapore și apoi din Taiwan în 2003 ”, adaugă Gilles Demaneuf.

Într-o primă reacție la acest document, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a considerat că toate ipotezele prezentate în raport merită să fie studiate în continuare. Raportul urmează să fie publicat marți.

author avatar
Tudor Borcea
367 afisari

1 COMENTARIU

  1. OMS SI-A PIERDUT credibilitatea DE MULT. Numai imbecilii și co-interesații îi mai girează pe acești criminali.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger