AcasăȘTIRI EXTERNEOriginea Covid-19. În premieră, directorul OMS cere anchetarea unei posibile „scurgeri” dintr-un...

Originea Covid-19. În premieră, directorul OMS cere anchetarea unei posibile „scurgeri” dintr-un laborator din China

Originea Covid-19. În premieră, directorul OMS cere anchetarea unei posibile „scurgeri” dintr-un laborator din China

Directorul  Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus a criticat și lipsa de acces a anchetastorilor la datele chinezilor.

Așa cum era de așteptat, raportul OMS despre originile Covid-19 nu face lumină asupra sursei acestei pandemii care a ucis cel puțin 2,79 de persoane în întreaga lume.

Într-o prezentare a rezultatelor anchetei, marți, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreysesus, a criticat lipsa accesului la datele brute autorizate de autoritățile chineze.

El a subliniat că experții internaționali „au avut dificultăți în accesarea datelor brute” în timp ce se aflau în China – o critică publică rară a modului în care Beijingul a gestionat această anchetă comună.

Mulți specialiști cred, de asemenea, că experții care au vizitat orașul Wuhan timp de patru săptămâni nu au avut suficientă libertate pentru a lucra.

Anchetatori pe sprânceană. Pe sprânceana Chinei

Numirea celor zece experți anchetatori fusese în special în centrul negocierilor intense dintre Beijing și OMS. China obținuse să-i coopteze pe oamenii de știință în cauză și să le restrângă marja de manevră.

„Sper că noile studii colaborative se vor baza pe o schimbare mai largă și mai rapidă de date”, a spus directorul general al OMS.

Șeful delegației de experți internaționali, Peter Ben Embarek, a dorit să minimizeze problema, spunând că în China, ca și în alte părți, unele date nu ar putea fi partajate din motive de „respect a vieții private”, scrie Le Monde.

Dirctorul OMS a solicitat, de asemenea, o nouă investigație, efectuată cu experți specializați, în ipoteza unei scurgeri de coronavirus dintr-un laborator din China.

Chiar dacă raportul OMS despre originea Covid-19 menționa, totuși, că o astfel de scurgere era „extrem de puțin probabilă”. Dar „necesită investigații suplimentare, posibil cu noi misiuni, cu experți specializați pe care sunt gata să-i trimit”, a insistat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Acest raport este un început foarte important, dar nu este ultimul cuvânt”, a spus directorul general al OMS, deschizând calea pentru cercetări suplimentare.

Fostul ministru de Externe al SUA denunță „mascarada OMS și a Chinei”

Fostul secretar american de Stat, Mike Pompeo, a declarat că raportul cu privire la originile Covid-19 este „o mascaradă în linie dreaptă” cu „campania de dezinformare” duse de Partidul Comunist Chinez și Organizația Mondială a Sănătății.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a „colaborat” cu președintele chinez Xi Jinping „pentru a ascunde transmiterea de la om la om ( a virusului) într-un moment CRUCIAL”, a scris pe Twitter fostul ministru de Externe al lui Donald Trump.

Mike Pompeo a condus, din partea americană, ofensiva de a acuza China că este responsabilă pentru lăsarea pandemiei să se răspândească în întreaga lume, și OMS că a eșuat în misiunea sa de teamă să nu supere puterea de la Beijing.

Pompeo a afirmat în special că are dovezi care arată că coronavirusul ar fi putut proveni de la Institutul de Virusologie din Wuhan, orașul chinez unde au fost detectate primele cazuri cunoscute de Covid-19, la sfârșitul lunii decembrie 2019.

„Institutul de Virusologie din Wuhan rămâne sursa cea mai probabilă a virusului, iar OMS este complice”, a reafirmat marți Mike Pompeo, apărând retragerea Statelor Unite din agenția ONU, reintegrată de noul președinte Joe Biden.

Joe Biden și UE cer investigații independente și suplimentare

Statele Unite și 13 țări aliate și-au exprimat marți „îngrijorările”, într-o declarație comună, în legătură cu  raportul OMS cu privire la originea Covid-19, solicitând Chinei să ofere „acces deplin” la toate datele.

„Studiul experților internaționali cu privire la originea virusului SARS-CoV-2 a fost întârziat semnificativ (…). Este crucial ca experții independenți să aibă acces deplin la toate datele”, a comunicat noua administrație americană într-o declarație co-semnată, printre alte țări, de Marea Britanie, Israel, Canada, Japonia, Australia, Danemarca și Norvegia.

Raportul OMS este „un prim pas util”, însă „vor fi necesare investigații suplimentare”, a reacționat Uniunea Europeană.

author avatar
Tudor Borcea
441 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger