AcasăȘTIRI EXTERNEOriginea Covid-19. Facebook nu mai interzice ipoteza unui accident de laborator

Originea Covid-19. Facebook nu mai interzice ipoteza unui accident de laborator

Originea Covid-19. Facebook nu mai interzice ipoteza unui accident de laborator/ Foto: Facebook

Pista unui accident de laborator în orașul Wuhan (centrul Chinei), considerat epicentrul pademiei Covid-19, a revenit în forță în ultimele săptămâni, după ce, anterior, a fost îndepărtată suspect de repede de OMS. În timp ce Beijingul face toate eforturile ca o anchetă independentă să nu aibă loc pe teritoriul chinez.

Facebook nu va mai suprima publicarea teoriilor care susțin că Covid-19 a fost creat de om, la ora când ipoteza unui accident de laborator în China revine în dezbaterea americană și a experților internaționali.

„În lumina investigațiilor aflate în curs asupra originilor Covid-19 și în consultare cu experți în sănătate, nu vom mai elimina de pe platformele noastre alegațiile potrivit cărora Covid-19 a fost creat de oameni sau a fost fabricat”, a indicat gigantul californian site-ul său web.

Rețeaua socială, utilizată de aproximativ 3,45 miliarde de oameni pe cel puțin una dintre cele patru platforme ale sale (Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp) se abate astfel de la regulile sale anterioare privind dezinformarea în timpul Covid-19, deja actualizate în februarie.

Ele prevedeau până în prezent interzicerea teoriilor care sugerează că virusul avea origine umană, la fel și afirmațiile despre despre presupusa ineficiență a vaccinurilor sau despre natura lor presupusă toxică și periculoasă.

Facebook explică că va continua să „colaboreze cu experți pentru a monitoriza evoluția pandemiei și să-și actualizeze regulat politicile pe măsură ce apar noi fapte și tendințe”.

În schimb, Twitter nu și-a schimbat politica privind dezinformarea în jurul Covid-19.

„Continuăm să luăm măsuri coercitive împotriva conținuturilor și a conturilor care prezintă afirmații în mod vădit false sau înșelătoare despre Covid-19 și care pot duce la un risc de prejudiciu”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru AFP.

„Facem asta în strânsă consultare cu autoritățile globale din domeniul sănătății și vom continua să colaborăm cu experți în sănătate publică pentru a ajuta oamenii să găsească informații serioase și fiabile despre Covid-19”, a adăugat el.

YouTube nu a reacționat imediat la solicitările AFP.

Bucurie în tabăra pro-Trump

Anunțul Facebook a generat reacții în rândurile susținătorilor conservatori ai fostului președinte american Donald Trump, care  acuză gigantul social-media că i-a cenzurat pe cei care au mers pe teoria unei origini umane a Covid-19, la debutul pademiei, mai exact pe un accident de laborator în China.

„Uau! Dar au suprimat această poveste timp de un an defăimându-i pe Trump și pe republicani pe baza unei„ teorii a conspirației ”, punând pe lista neagră presa conservatoare și interzicându-ne”, a scris pe Twitter Kelly Sadler, fost consilier al lui Donald Trump.

Teoria unui accident de laborator la Institutul de Virusologie din Wuhan a revenit în prim plan în ultimele săptămâni în Statele Unite, după ce a fost respinsă de majoritatea experților și de un raport al OMS.

Și apelurile pentru o investigație mai aprofundată sunt în creștere în cadrul comunității științifice.

Biden cere un raport în termen de 90 de zile

Președintele american Joe Biden a cerut, miercuri 26 mai, serviciilor sale de informații să „își dubleze eforturile” pentru a explica originea Covid-19 și a cerut un raport în termen de 90 de zile.

Locatarul Casei Albe a reamintit că munca serviciilor de informații americane, care se concentrează pe două ipoteze, originea animală sau scurgerea dintr-un laborator, nu a făcut până acum posibil să se ajungă la „o concluzie definitivă”.

Comunitatea americană de informații a confirmat, joi, 27 mai, că un accident de laborator sau un contact uman cu un animal infectat sunt principalele piste pe care merge pentru a afla originea SARS-CoV-2.

După o deplasare de patru săptămâni la Wuhan la începutul anului, un studiu comun al OMS și experților chinezi a estimat, în martie, că posibilitatea unui accident de laborator este „extrem de puțin probabilă”.

Statele Unite și 13 țări aliate și-au exprimat ulterior „îngrijorările” într-o declarație comună despre raport, solicitând Chinei să ofere „acces deplin” la datele sale.

Primele cazuri de Covid-19 au fost identificate la sfârșitul anului 2019 în Wuhan, înainte ca virusul să se răspândească în întreaga lume și, până în prezent, a ucis aproape 3,5 milioane de oameni.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
198 afisari

1 COMENTARIU

  1. Facebook si celelalte retele „sociale” trebuie sa plateasca pentru cenzurare. Dreptul la opinie garantat de constititii nu reprezinta nimic pentru animalele astea.
    Im opinia mea, China este implicata impreuna cu tarile care au subventionat laboratorul.
    Va mai aduceti aminte de chinezii care cadeau pe strada ca popicele? Buni actori..
    Cititi ce scrie virusologul premiul Nobel Luc Montagnier . Puteti sa va amuzati si cu ceea ce spune Alexandra Henrion-Caude.
    In concluzie Facebook trebuie sa plateasca. Fragmentarea lor ar fi salutară.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger