AcasăȘTIRI EXTERNEOriginea Covid-19. Cu rața-n gură, China critică ancheta OMS: „O aroganță, lipsă...

Originea Covid-19. Cu rața-n gură, China critică ancheta OMS: „O aroganță, lipsă de respect”

Originea Covid-19. Cu rața-n gură, China critică ancheta OMS: „O aroganță, lipsă de respect”

China a respins joi, 22 iulie, propunerea OMS de a continua investigarea originii pandemiei în țara asiatică, unde au fost identificați la sfârșitul anului 2019 primii pacienți din lume cu Covid-19.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a solicitat săptămâna trecută un audit al laboratoarelor din zonele în care au fost identificate primele cazuri de coronavirus – o referință la orașul chinez Wuhan, cu ceva vreme în urmă epicentrul epidemiei.

„O aroganță față de știință”

Joi, vice-ministrul chinez al Sănătății, Zeng Yixin, s-a declarat „extrem de surprins” de propunere. Este o „lipsă de respect pentru bunul simț și o aroganță față de știință”, a spus el într-o conferință de presă, scrie France 24.

La 31 decembrie 2019, China a dezvăluit OMS existența unui focar de cazuri de pneumonie în Wuhan. Dar Beijingul a luptat întotdeauna cu înverșunare împotriva teoriei conform căreia Covid-19 ar fi putut scăpa de la unul dintre laboratoarele sale, în special de la Institutul de Virusologie din Wuhan.

Mult timp îndepărtată de majoritatea experților, această ipoteză adusă în Statele Unite de fosta administrație Trump (2017-2021) a revenit cu vigoare în ultimele luni în dezbaterea americană.

Un oficial de la Institutul de Virusologie din Wuhan, Yuan Zhiming, a asigurat joi că institutul nu a făcut obiectul „niciunei scurgeri” sau „accident” de laborator.

Ba la voi!

Pe de altă parte, autoritățile chineze și mass-media din țară arată în mod regulat cu degetul spre laboratorul Fort Detrick din Statele Unite, pe care-l consideră a fi la originea Covid-19. Situat lângă Washington, acest laborator se află în centrul cercetărilor americane împotriva bioterorismului.

Potrivit cotidianului Global Times, cinci 5 milioane de utilizatori chinezi de internet au semnat o petiție în favoarea deschiderii unei anchete la Fort Detrick.

author avatar
Tudor Borcea
258 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger