AcasăȘTIRI EXTERNEOriginea Covid-19. Concluziile prezentate de două noi studii

Originea Covid-19. Concluziile prezentate de două noi studii

Originea Covid-19. Concluziile prezentate de două noi studii / Foto: printscreen

Două studii publicate marți în prestigioasa revistă Science concluzionează că pandemia Covid-19 a început în piața din orașul Wuhan, în China, ceea ce indică o foarte probabilă origine animală a virusului.

Primul studiu este o analiză geografică care arată că primele cazuri detectate în decembrie 2019 au fost concentrate în jurul pieței. Al doilea este o analiză genomică a virusului din primele cazuri care arată că este foarte puțin probabil ca virusul să fi circulat pe scară largă la om înainte de noiembrie 2019.

Scenarii posibile, scenarii probabile

De la începutul pandemiei, dezbaterea a făcut valuri în rândul experților, care încearcă încă să dezlege misterul originii virusului după aproape trei ani. Chiar unul dintre autorii acestor studii, Michael Worobey, virusolog la Universitatea din Arizona, a semnat în 2021 o scrisoare în care cerea să se ia în considerare serios ipoteza unei scurgeri dintr-un laborator din Wuhan.

Dar datele analizate de atunci „m-au făcut să evoluez, până în punctul în care acum cred că pur și simplu nu este plauzibil ca virusul să fi fost introdus în alt mod decât prin comerțul cu animale de pe piața din Wuhan”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă, informează Le Journal de Montreal.

Kristian Andersen, de la Institutul de Cercetare Scripps, care a fost coautor al studiilor, a declarat: „Am infirmat teoria scurgerilor din laborator? Nu. Putem face asta vreodată? Nu. Dar cred că este important să înțelegem că există scenarii posibile și scenarii probabile. Și că «posibil» nu înseamnă «la fel de probabil»”.

Primul studiu a analizat locațiile primelor 155 de cazuri identificate în decembrie 2019. Cercetătorii au arătat că aceste cazuri au fost concentrate în jurul pieței Wuhan, spre deosebire de cele înregistrate în lunile următoare, care au coincis cu cartierele de mare densitate, ceea ce atestă răspândirea virusului.

În plus, printre cazurile studiate, persoanele care nu au o legătură directă cu piața locuiau mai aproape de aceasta decât cele care lucrau acolo sau care o vizitaseră recent. Acest lucru indică faptul că au fost probabil infectați din cauza apropierii lor de piață.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, eșantioane prelevate de pe piață în ianuarie 2020, de exemplu dintr-o cușcă sau din cărucioare. Analizele lor arată că probele pozitive la SARS-CoV-2 erau concentrate în partea de sud-vest a pieței, exact acolo unde se vindeau animale vii. Animalul care ar fi putut acționa ca intermediar între lilieci, care sunt purtători ai coronavirusului, și oameni nu a fost determinat.

Prevenirea altor pandemii

Cel de-al doilea studiu se bazează pe analiza genomului virusului care a infectat aceste prime cazuri. Acesta concluzionează că înainte de februarie 2020 existau două linii de virus, A și B, și că aceste două linii au rezultat, probabil, din două evenimente separate de transmitere la om, ambele pe piața din Wuhan.

Studiile anterioare au sugerat că linia B a evoluat din linia A.Oamenii de știință subliniază că, în viitor, va fi important să se înțeleagă de unde provin animalele vândute pe piața din Wuhan, pentru a reduce riscurile viitoare.

Deși există încă zone de umbră, cercetătorii au susținut că informațiile disponibile despre primele zile ale pandemiei erau, de fapt, foarte detaliate. „Există sentimentul general că nu există nicio informație care să ne spună ceva despre originea pandemiei Covid-19”,  a comentat Kristian Andersen. „Pur și simplu nu este adevărat”.

China a fost acuzată în mod regulat că ascunde informații sau că nu cooperează pe deplin cu investigațiile internaționale. Cu toate acestea, înțelegerea modului în care a început această pandemie este crucială pentru a ajuta la prevenirea unor evenimente similare în viitor și pentru a salva potențial milioane de vieți. „Pandemiile nu ne cer să arătăm cu degetul, dar ne cer să le înțelegem”, a conchis Kristian Andersen.

author avatar
Tudor Borcea
480 afisari

4 COMENTARII

  1. „Reduceti consumul de apa” e in totala contradictie cu „spalati – va des cu apa si sapun” ! E incompetenta sau se doreste marirea numarului de cazuri de Covid?

    • mai mult COVID, ca asa va creste rezistenta omeneasca in general la aceasta familie de boli

  2. MINCIUNI !
    Ca sa abata atentia de la adevarata cauza se continua cu aceasta minciuna propagata de mass-media VANDUTA !

    ,,…Am avut trei pandemii în ultima sută de ani. Prima pandemie a fost în 1918, care a fost numită pandemia de gripă spaniolă. Acesta a fost momentul în care au implementat undele radio la nivel global și a crescut electrificarea universului nostru. Milioane de oameni au murit șase luni mai târziu în urma unei pandemii. Dupa al doilea război mondial, o altă pandemie, care a fost implementarea echipamentelor radar. La nivel global, sateliții s-au dezvoltat și au ieșit o mulțime de sateliți diferiți. Când a fost implementat sistemul au existat o serie de decese din cauza pandemiei. Ultima pandemie majoră a fost în 1968, care a fost numită gripa Hong Kong.
    Acum au lansat 5G și acest lucru afectează viețile oamenilor.
    Ucid oameni din întreaga lume și ei acoperă cu ,,virusul Corona’’.
    Una dintre țări, care este o țară uriașă ce are milioane de oameni, Rusia, nu a avut multe decese în zona virusului Corona, pentru că nu au implementat încă 5G pentru uz public. L-au implementat doar pentru uz exclusiv de către armată.
    Atunci când sunteți testat vă contamineaza cu SIDA, pentru că vor să acopere faptul că milioane de oameni vor muri din cauza frecvenței radio excesive… Vaccinurile au toxine. Iți dau boala…’’

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger