AcasăȘTIRI EXTERNEOriginea Covid-19. China refuză o nouă anchetă OMS pe teritoriul său

Originea Covid-19. China refuză o nouă anchetă OMS pe teritoriul său

Originea Covid-19. China refuză o nouă anchetă OMS pe teritoriul său

China a respins vineri, 13 august, apelul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru o nouă investigație pe teritoriul său pentru a căuta originile Covid-19, cerând o abordare „științifică” și nu „politică”.

Presiunea asupra Beijingului a crescut în ultimele ore în legătură cu subiectul pandemiei care a provocat deja peste 4 milioane de decese în întreaga lume și a afectat o mare parte din economiile lumii.

Beijingul rămâne inflexibl și opac

OMS a cerut joi tuturor țărilor să publice „toate datele despre virus”. Un apel adresat în special Chinei, unde scurgerea coronavirusului de la un laborator din Wuhan, oraş unde a fost detectat la sfârşitul anului 2019, rămâne o posibilitate.

O echipă de experți internaționali trimiși de OMS a vizitat Wuhan în ianuarie 2021. Raportul lor, scris în colaborare cu specialiști chinezi, nu a făcut posibilă stabilirea unei concluzii definitive cu privire la originea virusului.

Beijingul a răspuns vineri OMS reiterându-și poziția apărată timp de câteva luni: ancheta inițială China-OMS este suficientă, iar cererile de date suplimentare au motive „politice”.

„Susținem cercetarea bazată pe știință”, a declarat Ma Zhaoxu, ministru adjunct de externe, într-o conferință de presă online. „Suntem contrari politizării căutării originilor (…) și abandonării raportului comun” China-OMS, a subliniat el, scrie France 24.

„Nu începem de la zero”

Studiul a estimat că trecerea coronavirusului de la liliac la om printr-un animal intermediar este cel mai probabil scenariu. El consideră „extrem de improbabil” ca virusul să provină dintr-un laborator.

Ma Zhaoxu a respins cererile OMS de investigații suplimentare. „Concluziile și recomandările raportului comun au fost recunoscute de comunitatea internațională și de comunitatea științifică”, a spus el.

„Cercetările viitoare trebuie şi pot fi continuate numai pe baza acestui raport. Nu este vorba de a începe din nou de la zero”, a adăugat el

author avatar
Tudor Borcea
103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger