AcasăȘTIRI EXTERNEOrganizația Mondială a Comerțului: Recesiune pentru țările bogate. Creșterea prețurilor întunecă perspectivele...

Organizația Mondială a Comerțului: Recesiune pentru țările bogate. Creșterea prețurilor întunecă perspectivele globale

Organizația Mondială a Comerțului: Recesiune pentru țările bogate. Creșterea prețurilor întunecă perspectivele globale / Foto: printscreen

Șefa Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) a avertizat miercuri că mai multe economii majore se confruntă cu un risc real de a intra în recesiune, în condițiile în care războiul din Ucraina, creșterea costurilor la alimente, combustibilii și inflația în creștere întunecă perspectivele globale.

„S-ar putea să nu se întâmple peste tot, dar mai multe țări cheie riscă să alunece în recesiune”, a declarat directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, în marja reuniunii liderilor G20 de la Bali, Indonezia.

Războiul din Ucraina și provocările inflației

„Desigur, impactul acestui lucru poate fi destul de semnificativ pentru piețele emergente și țările sărace, care au nevoie de cereri către țările dezvoltate pentru a-și reveni”. Organismul comercial cu sediul la Geneva a estimat luna trecută că schimburile comerciale mondiale vor crește cu doar 1,0% în 2023, în scădere drastică față de o creștere estimată de 3,5% pentru acest an.

„Există atât de multe incertitudini, iar majoritatea riscurilor sunt pe partea negativă”, cum ar fi consecințele războiului din Ucraina și provocările din partea inflației, a spus ea, informează U.S.News.

Cea de-a doua zi de discuții a liderilor G20 de miercuri a fost întreruptă de o reuniune de urgență pentru a discuta despre rapoartele privind aterizarea unei rachete pe teritoriul Poloniei, ceea ce a sporit incertitudinea cu privire la consecințele economice ale războiului din Ucraina.

Okonjo-Iweala a declarat că a cerut liderilor G20 să elimine treptat restricțiile la exportul de alimente, care au fost în creștere și care afectează țările sărace prin creșterea prețurilor. Printre puținele puncte pozitive pe care le-a remarcat a fost întâlnirea dintre președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping, în marja summitului G20 pentru a remedia legăturile bilaterale tensionate, care se numără printre incertitudinile care apasă asupra perspectivelor de redresare globală.

„Este întotdeauna benefic când cele mai mari două economii din lume discută între ele”, a declarat Okonjo-Iweala. „Cu siguranță, în ceea ce privește comerțul, este foarte util”.

Pe de altă parte, directorul OMC a declarat că este „foarte încrezătoare” că se va face un progres în reformarea sistemului de soluționare a litigiilor din cadrul OMC, care este paralizat din 2019, când administrația fostului președinte american Donald Trump a blocat numirea judecătorilor pentru un organism de apel care arbitrează disputele comerciale globale.

„Americanii se consultă în mod activ cu alți membri la nivel informal”, a spus ea, adăugând că angajamentul mai puternic al SUA va contribui la accelerarea progreselor în ceea ce privește reforma de la începutul anului viitor.

În cadrul unei reuniuni din septembrie, miniștrii comerțului din țările cu economii avansate din G7 au convenit să depună eforturi pentru a avea un sistem funcțional de soluționare a litigiilor în cadrul OMC până în 2024.

author avatar
Tudor Borcea