AcasăȘTIRI EXTERNEOrbirea Occidentului. Scandalos: Iranul, în comisia ONU pentru drepturile femeilor

Orbirea Occidentului. Scandalos: Iranul, în comisia ONU pentru drepturile femeilor

Orbirea Occidentului. Scandalos: Iranul, în comisia ONU pentru drepturile femeilor

Organizația Națiunilor Unite a aprobat recent alegerea Iranului și a Chinei, țări reputate ca printre cele mai reprimante ale drepturilor omului, în Commission on the Status of Women (CSW) a oganizației, cu un mandat de patru ani.

Comisia pentru Statutul Femeilor (CSW) este principalul organism interguvernamental global dedicat exclusiv promovării egalității de gen, apărării și emancipării femeilor.

Comisia se ocupă cu documentarea realității vieții femeilor în întreaga lume și modelarea standardelor globale privind egalitatea de gen și emanciparea femeilor.

Consiliul Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite (ECOSOC) a ales 12 noi membri să adere la CSW în 2022. Șapte membri au fost nominalizați cu aplauze: Capul Verde, Egipt, Mauritania și Tunisia (la categoria Statele africane); Costa Rica, Panama și Trinidad și Tobago (pentru statele din America Latină și Caraibe). Cu toate acestea, pentru statele din regiunea Asia-Pacific a fost necesar un vot secret, după care China, Iran, Japonia, Liban și Pakistan au fost alese pentru un mandat de patru ani.

Iranul a primit 43 de voturi, iar China 48 de voturi, dintr-un total de 53 de voturi. Mandatele de patru ani ale țărilor în cadrul comisiei vor începe de anul viitor.

„Au pus un piroman șef peste pompieri”

Alegerea Iranului în CSW a provocat stupoare și furie în rândul activiștilor pentru drepurile omului. „Este suprarealist. Un regim care tratează femeile ca pe niște cetățeni de clasa a doua, le închide pentru că nu poartă hijabul obligatoriu, le interzice să cânte, le interzice accesul pe stadioane și nu le lasă să călătorească în străinătate fără permisiunea soților lor, este ales în cel mai înalt organism ONU pentru drepturile femeii ”, a denunțat Masih Alinejad, jurnalist iranian și activist pentru drepturile femeilor.

„Persecuția femeilor în Iran este flagrantă și sistematică, atât în ​​drept, cât și în practică. Însuși secretarul general al ONU a subliniat „discriminarea persistentă a femeilor și fetelor” în Iran ”, a protestat  Hillel Neuer, avocat, activist pentru drepturile omului și director al  UN Watch, o organizație neguvernamentală cu sediul la Geneva.

„Alegerea Republicii Islamice Iran pentru a proteja drepturile femeilor este ca și cum ai numi un piroman ca șef al pompierilor unui oraș”, a adăugat Hillel Neuer. UN Watch are statut consultativ la Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite.

Persecuții sistematice și sălbatice ale femeilor și fetelor

În raportul său anual privind Iranul pentru 2020, publicat luna aceasta, Amnesty International a menționat în special că, în Iran „femeile încă se confruntă cu discriminări care sunt ferm înrădăcinate în legislație, în special în ceea ce privesc căsătoria, divorțul, angajarea, succesiunea și accesul la funcții politice”.

„Violența domestică, violul conjugal, căsătoria forțată sau precoce și alte forme de violență bazată pe gen împotriva femeilor și fetelor nu au fost sancționate de legea penală și au rămas răspândite”, arată Amnesty.

Dar de ce ar mai mira alegerea Iranului tocmai într-o comisie pentru apărarea femeilor când deja, în 2017, sosirea Arabiei Saudite ca membru al Comisiei până în 2022 a provocat stupoare. Ce-a mai contat faptul că, până în 2015, femeile saudite încă nu puteau vota în monarhia Golfului și, abia din 2018, au căpătat dreptul de a avea permis auto.

În ciuda unui vot secret, UN Watch a stabilit că cel puțin patru din 15 democrații din UE și din grupul occidental membru al ECOSOC au votat pentru Iran. Prin urmare, patru alegători sunt incluși în această listă de țări : Australia, Austria, Canada, Finlanda, Franța, Letonia, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Elveția, Regatul Unit – Regatul Unit și Statele Unite. „Este absurd și greșit din punct de vedere moral. „Aceasta este o zi neagră pentru drepturile femeilor și drepturile omului”, a denunțat Hillel Neuer.

UN Watch le-a cerut legislatorilor să solicite guvernelor să dezvăluie modul în care au votat. În 2017, pentru același vot, UN Watch a făcut ca Belgia să recunoască că a votat pentru Arabia Saudită.

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger